Győr+
2018.11.25. 18:46

Fejlesztési nagyüzem

Közel 24 milliárd forintot fordít az önkormányzat idén városfejlesztésre, amelyben többek között úthálózat-, parkoló- és intézményfejlesztések szerepelnek. Egy nagyszabású beruházás pedig a végéhez közeledik: a jövő héten átadják a Bécsi kapu teret.

 

 

„A költségvetés jelentős hányadát városfejlesztésre fordítjuk, hiszen mindent egybevetve 20 milliárdos nagyságrendű fejlesztés várható az előttünk álló időszakban” – fogalmazott Borkai Zsolt polgármester a költségvetés év eleji elfogadásakor. Az év végéhez közeledve, a novemberi közgyűlés előterjesztéséből azt is láthattuk, hogyan állnak ezek a saját forrásból, állami támogatással és uniós pályázatok segítségével megvalósuló fejlesztések. A Modern Városok Program keretében a Xantus János Állatkert bővítése az új főbejárat és fogadótér, valamint az orrszarvúház kialakításával kezdődött. Korábban már beszámoltunk többek között a színházépület, a II. János Pál tér vagy éppen a vízi élménypark terveiről is. A kórház mellett megépülő parkolólemez esetében a kivitelező kiválasztása zajlik uniós nyílt közbeszerzési eljárás keretében, s a közgyűlés arról is döntött, hogy átadását követően, a hármas díjzónába tartozik majd a közel kétszáz új parkolóhely.

A jelentősebb útfejlesztések közül már elkészült a Szauter utca–82. számú főút körforgalmi csomópontja és a két körforgalmat összekötő út kapacitásbővítése, valamint a Radnóti Miklós utca kikötése az 1. számú főútig. A beruházási beszámoló természetesen azokat az úthálózati fejlesztéseket is tartalmazza, amelyekről november 9-i lapszámunkban kétoldalas összeállítást közöltünk „Fontos úthálózatok újulnak meg a városban” címmel.

Az Árpád út 44. szám alatti, kétszáz férőhelyes parkolóház és az épületben kialakítandó balett-próbaterem építése is előrehaladott állapotban van, a kivitelezési munkák befejezése ez év végéig várható. Ennek kapcsán átalakul a Teleki László utca–Árpád út csomópontja is, amely biztosítja majd a Teleki László utcai fő irány felől a balra fordulás lehetőségét az Árpád út, vagyis a parkolóház irányába. Az ellenirányt az Árpád út rövid szakaszának kétirányúsításával alakítják ki. A projekt keretében több kerékpáros közlekedésfejlesztési elem mellett elkészül a belvárosi gyalogoszóna fizikai zárása is az Aradi vértanúk útja, a Virágpiac, valamint a Baross Gábor utca felől összesen öt helyszínen, amely tényleges védelmet nyújt majd a jogosulatlan behajtások ellen.

Új szociális bérlakásokkal is bővült a város. Még 2014-ben alakították ki azt a hat telket Sáráson, melyből négyen összesen 18 lakás készült el 2016-ban. Ezúttal a további két telken nyolc lakás kivitelezése történt meg és került a Győr-Szol Zrt. kezelésébe. Az ötven négyzetméteres, 1,5 szobás lakásokhoz terasz és zöldterület is kapcsolódik. A szociális területnél maradva rögzítjük, hogy az újvárosi rehabilitáció keretében is több épület újul meg, a Bercsényi liget 57–59. számú épület átalakításával pedig egy komplex szolgáltatóház és közösségi tér jön létre, amelynek segítségével jelentősen nő a városrészben elérhető szociális szolgáltatások köre (erről részletesen október 19-i számunkban olvashattak).

Ahogy arról többször is beszámoltunk, a hárommilliárd forintos „Zöld város” projekt keretében épül egy korszerű, 21. századi vásárcsarnok a régi helyén, amely közvetlen kapcsolatban áll a szomszédságában felépülő, 299 jármű befogadására alkalmas parkolólemezzel. Az ide érkező vásárlók tehát a parkolóból közvetlenül is meg tudják közelíteni a vásárcsarnok területét. Az építkezés ideje alatt a kereskedőket és a vásárlókat a Győr-Szol Zrt. az ideiglenes piac-sátorral szolgálja.

Az idén számos intézményi felújítás valósult meg, illetve zajlik. Közel 400 millió forintból újult meg az Erzsébet Ligeti Óvoda, mintegy 167 millióból a Kör téri orvosi rendelő, 77 millióból a Kiskúti Úti Bölcsőde, és több további intézmény felújítása következik, mint a Zöld utcai, a Kisdobos utcai, valamint a Cuha utcai bölcsőde fejlesztése.

A megújuló energia is egyre nagyobb hangsúlyt kap Győrben, ennek jegyében zajlik több önkormányzati tulajdonú intézmény épületenergetikai korszerűsítése, valamint a napelempark kialakítása is.

A városban összességében 182 kamera figyeli a közterületet, amelyből 98 forgatható és 84 fix. Az idén a közterületi kamerarendszert közel húsz kamerával bővítették, ahogy tovább bővítik a GyőrBike rendszert is.

Befejezéséhez közeledik a Bécsi kapu tér felújítása is, amelynek keretében a tér burkolata és a környező utcák felújítása mellett a Kisfaludy- és a Nimród-szobrot is restaurálták. A másfél milliárdos beruházás átadását november 28-án 17 órától tartja a város, többek között a Hot Jazz Band fellépésével.

Fotó: Marcali Gábor

Papp Zsolt