Győr+
2018.11.26. 18:53

Vízügyesnek lenni jó

A vízügyes szakma népszerűsítése érdekében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hagyományteremtő céllal rendezi meg országos „roadshow-ját” idén is.

A tizenkét vízügyi igazgatóság működési területein vízügyi képzést folytató szakgimnáziumok részére tartanak előadásokat, filmvetítéseket az érintett vízügyi igazgatóságokkal az ősz folyamán, hogy megmutassák, miért is jó vízügyesnek lenni.

Ilyen előadásokra került sor a régióban 2018. november 22-én a Győri Műszaki SZC Hild József Építőipari Szakgimnáziumában az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal (ÉDUVIZIG) közösen. A nagy múltú, építős hagyományokkal rendelkező iskola 2010 óta folyamatosan képzi a vízépítő technikusokat, ahol az ÉDUVIZIG több szaktekintélye is tanít. Jelenleg az iskolában államilag támogatott, nappali, iskolarendszerű, ráépülő képzésben vízépítő szaktechnikus végzettség szerezhető.

A továbbtanulás előtt álló, vagy rögtön a képzés után a szakmában elhelyezkedni kívánó fiatalok érdeklődve fogadták a roadshow-t, mely néhány vízhez kapcsolódó bemelegítő kvíz kérdéssel indult. Ezt követően Láng István OVF főigazgató személyesen mesélt a szakma szépségeiről, szerteágazó szakterületeiről és jövőbemutató kérdéseiről.

Sütheő László ÉDUVIZIG műszaki igazgató-helyettes a területi vízügyi igazgatóságot mutatta be a tanulóknak. Elmondta, hogy a HILD-ben folyó technikusi képzéssel az igazgatóság bármelyik négy szakaszmérnökségén (Hansági, Rábai, Szigetközi, Tatai) lenne lehetőség elhelyezkedni, hiszen komoly megelőző, ellenőrző munka folyik kint a területeken. Aki pedig úgy dönt, hogy továbbtanul, mérnöki végzettséget szerezve is komoly lehetőségei vannak a frissdiplomásokat mind a szakaszmérnökségeken, mind pedig a győri központban működő osztályoknál, akár az árvíz- vagy belvízvédelem illetve vízgazdálkodás területén.

Siklós Gabriella OVF szóvivő a továbbtanulási lehetőségekről, ponthatárokról is beszélt. Az előadók között megszólalt két olyan munkatárs is, akik életútjuk bemutatásával igyekeztek kedvet csinálni a hallgatóságnak a vízügyes szakmához. Végül, de nem utolsósorban Tatai Róbert az ÉDUVIZIG Szigetközi Szakaszmérnökségének vezetője mutatkozott be. Az ő szavaiból is kitűnt, hogy szakmájára nem egyszerű munkavégzésként tekint, hanem szinte ez a hobbija.

A roadshow zárásaként a tanulók megtekinthettek egy 2017-es jégvédekezésről készült kisfilmet, melynek érdekessége, hogy a tavalyi évben Szerbiában kritikussá váló jéghelyzet miatt – jégtörő hajók hiányában – a szerb kormány a magyar félhez fordult segítségért. Ezzel a céllal indultak el a magyar vízügyi hajók a Duna szerb területére, hogy a jeges árvízi veszélyt és a jég okozta helyi kiöntéseket megelőzzék.

A tanulók átfogó képet kaphattak tehát a vízügyi szakmai szépségeiről, kihívásairól, az esetenként felmerülő igazi veszélyhelyzetek gyors megoldásairól, valamint az ágazat közösségépítő és megtartó erejéről. Mindezek miatt gondolják úgy a vízügyes szakemberek, hogy érdemes ennek a „nagy családnak” a része lenni.

 

Szöveg, fotó: ÉDUVIZIG