03.16-17. A győri Könnyező Szűzanya búcsúja


Idén is várják a zarándokokat a győri Könnyező Szűzanya búcsújára március 16-án és 17-én a Káptalandombon.

Hirdetés

“Alig láttunk még kegyhelyet, ahol a papság és hívő nép szorosabban összeforrott volna a kultusszal, ahol a jámbor hagyományra szögesebb gonddal ügyelnének, mint Győrben. A székesegyház vérrel verejtékező Mária-képe igazán szíve a városnak” – olvashatjuk Bálint Sándor sorait a győri kegyhelyről. A hagyományoknak megfelelően 2019-ben is szeretettel várjuk a kedves híveket, zarándokokat a Káptalandombra. Az idei évben velünk ünnepel Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Március 16-án a könnyezés órájában, reggel 6 órakor mutatnak be szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Ezen a napon a Győri Egyházmegye lelkipásztorai és szüleik zarándokolnak a Káptalandombra, hogy kifejezzék tiszteletüket a Könnyező Szűzanya kegyképe előtt. A zarándoklat lelki csúcspontja a 11 órakor bemutatott szentmise lesz Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök főcelebrálásával. A hívek zarándoklata szintén ezen a napon, 18 órakor ünnepi szentmisével kezdődik. A szentmisét Veres András győri megyéspüspök mutatja be. A szentmisét követően, 19 órakor Mária-köszöntőt vezetnek a Brenner János Papnevelő Intézet növendékei. Az elhunyt zarándokokért és a zarándokok elhunyt hozzátartozóiért felajánlott szentmise 22 órakor kezdődik, 23 órakor szentségimádásra kerül sor. A szentségimádást egész éjszakás virrasztás követi az éjféli népi keresztúttal és a zarándokcsoportok által vezetett imaórákkal.

Március 17-én a könnyezés órájában, reggel 6 órakor, majd 8 óra 30 perckor kezdődnek a szentmisék. Az ünnepi, 10 órakor kezdődő szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök celebrálja. A búcsú a déli 12 órakor kezdődő szentmisével és a zarándokok búcsúztatásával zárul 14 órakor.

A Szent László Látogatóközpont (Győr, Káptalandomb 13.) hosszabbított nyitvatartással – 10 órától 20 óráig – és kedvezményes, 500 forintos jegyárral várja a látogatókat március 16-án és 17-én. A Triangulum Galériában (Gutenberg tér 2.) A győri keresztút stációi című kiállítás ezeken a napokon ingyenesen látogatható.

Az imádkozó Szűzanyát és a gyermek Jézust ábrázoló festmény az előkelő ír családból származó Walter Lynch clonferti püspöké volt, akinek az írországi katolikusok ellen irányuló üldözés miatt menekülnie kellett hazájából, a képet magával vitte a száműzetésbe. Püsky János püspök Győrbe hívta az ír püspököt, akit kanonokká és püspöki helynökké nevezett ki. Walter Lynch Győrben élt 1663-ban bekövetkezett haláláig. Halálát követően pár évtized múlva ismét üldözni kezdték a katolikusokat Írországban. Ekkor az ország összes püspökét száműzték egy parlamenti határozat alapján. A parlamenti határozat napján, 1697. március 17-én Szent Patriknak, Írország térítő apostolának és védőszentjének ünnepén a Nagyboldogasszony-székesegyházban elhelyezett képen ábrázolt Szűzanya szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek gördültek alá. A véres könnyeket fehér gyolcskendővel itatták fel. Ezt a kendőt később Zichy Ferenc püspök ezüst keretbe foglalta és hitelesítéssel látta el.

Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: Ács Tamás

további programok
2024-08-12

Könyvklub: Parti Nagy Lajos művei

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér programja.

részletek