Győr+
2018.12.04. 13:46

Idén is repültek a stampedlik a győri laktanyában

Fegyvernemi napot tartottak ma a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában, védőszentjük, Szent Borbála napján. Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, volt ünnepélyes ezredsorakozó, elismerések átadása és tüzéravatás is.

Fennállásának 68. évfordulóját ünnepelte áprilisban az a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, amely egy rendkívül dolgos, szakmai kihívásokban és feladatokban egyaránt bővelkedő évet tudhat maga mögött. A győri katonáknak számos esetben kellett bizonyítaniuk szakmai felkészültségüket. A jövő év is számos feladat elé állítja honvédeinket, akik december 4-én, a katonai hagyományokat őrizve védőszentjük, Szent Borbála előtt tisztelegve ünnepelték fegyvernemüket.

A jeles eseményen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntő levelét is ismertették az ezreddel. Ebben méltatták a fegyvernem fontosságát, a győri katonák elhivatottságát és felkészültségét, legyen szó akár a hazai, akár a nemzetközi színtéren való helytállásról. A honvédelmi miniszter köszönte a kitartást, s hogy életüket a haza szolgálatára rendelték.

 

Majd a MH Összhaderőnemi Parancsnokságának képviseletében Sáfár Albert dandártábornok, a légierő haderőnem főnöke beszélt az ünnepélyes állománygyűlésre felálló ezredhez. A győri katonákat ő is csak elismerő szavakkal illette, kiemelve, hogy az alakulatot nemzetközi szinten is magasan jegyzik. Elhangzott, hogy látszik, Győrben szeretik a katonákat, a városban otthonra leltek, s megbecsült polgárai a társadalomnak. A köszönet minden nap megilleti őket, hiszen felkészültségükkel és tudásukkal minden pillanatban a haza érdekeit szolgálják.

Az elöljárói beszédeket követően tréfás tüzéravatás következett, ahol a frissen végzett, illetve első éleslövészetüket teljesített altisztek tettek esküt, fogadván, hogy egész életüket a légvédelmi rakéta fegyvernem szolgálatának rendelik alá. A tüzérpálinka elfogyasztása után a szokásokhoz híven repültek a stampedlik, s a fiatal tüzéreket végérvényesen maguk közé fogadták a katonák. A mostani tüzéravatás azért is különleges volt, mert két, 85 mm-es légvédelmi löveggel leadott díszlövés emelte az esemény jelentőségét.

Az fegyvernem védőszentjéről, Szent Borbáláról érdemes tudni, hogy a III. században élt, s a bányászok, kohászok, tüzérek, tűzszerészek, ágyú- és harangöntők védőszentje. Vértanú a keresztény kultúrában, továbbá a tizennégy segítőszent egyike. Mivel legendája a villámlással kötődik össze, kultusza különösen az olyan szakmákkal forrt egybe, amelyek robbanással, vagy tűzzel állnak valamilyen kapcsolatban.

 

Havassy Anna Katalin

Fotó: Marcali Gábor