Győr+
2018.12.06. 14:06

Aranyos kisfilmmel figyelmeztet a rendőrség

Az idei ünnepi forgatagban is sokan dolgoznak azért, hogy nyugodtan kikapcsolódhassunk, nézelődhessünk, s élvezhessük az adventi forgatagot. Segítsük a munkájukat.

„Célunk az ünnepre készülődő lakosság biztonságérzeték javítása, Győrben és a megyénkben” – kezdte Tóth Gabriella rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. “Így a meghatározott közterületeken, nyilvános helyeken, demonstratív jellegű rendőri jelenléttel, az általánosnál nagyobb létszámú állománnyal és technikai eszközzel látjuk el szolgálatunkat.”

A rendőrség tehát fokozottabban ellenőrzi a tömegközlekedési csomópontokat, a bevásárlóközpontokat, a piacokat és azokat a rendezvényeket, ahol nagyobb tömeg várható. A leggyakoribb szabálysértések és bűncselekmények megelőzéséért az állampolgárok is sokat tehetnek. Radnóti Ákos alpolgármester elmondta, idén is mindenkit arra kér, figyeljenek egymásra és az értékeikre. „A rendőrséggel, a polgárőrökkel, a biztonsági szolgálatok és a Győr-Szol Zrt. munkatársaival már régóta egyeztetünk. A Győri Közterület Felügyelet fokozott segítségét is kértem. Figyelnek a rendre, amely a szabálytalan parkolásokra is vonatkozik. A tilosban parkoló, a forgalmat akadályozó gépkocsik ellen intézkedni fognak, sőt, ahol lehetséges és kell kerékbilincs szankciókat is alkalmaznak, erre kérem nagyon figyeljenek. Az Arrabona Polgárőr Egyesületnek idén év végén további támogatást adtunk, melyben elvárjuk, hogy a belvárosi sétálóutcákban és a vízpartokon nem csak napközben, hanem éjszakánként is biztosítsák a rendet a rendőrséggel együttműködve.” – zárta az alpolgármester.

„Az adventi vásárok nyugalmáról már évtizedek óta a Patent személy és vagyonőrei gondoskodnak” – mondta Bauer László ügyvezető igazgató. „Feladatunk a rendbontások megakadályozása, a nyugalom biztosítása, éjjel pedig a kiállított tárgyak, a vásár kellékeinek védelme. Minden nap közel húsz patentos vigyázza a vásározók nyugalmát.”



Természetesen az Arrabona Polgárőr Egyesület mellett a környező települések polgárőrei is kiveszik részüket a munkából, állandó járőrözéssel és a társszervekkel közös szolgálatban óvják az állampolgárokat. Megkülönböztető mellényük már messziről hirdeti: nem érdemes szabályt szegni, gyorsan pórul járhat, aki mások szórakozását és ünnepi készülődését akarja elrontani.

Ahogy már fentebb is említettük, mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy ne bosszankodással, hanem önfeledt készülődéssel és szórakozással teljen az advent időszaka. A megyei bűnmegelőzési osztály tanácsait érdemes megfogadni, ugyanis az ünnepi forgatag a bűnözők számára is számos lehetőséget kínál. A tapasztalatok szerint a leggyakoribb bűnelkövetési módszerek ebben az időszakban a zseblopás, alkalmi lopások, és a gépjárműfeltörés. A megyei bűnmegelőzési osztály munkatársai mindenkit kérnek, hogy a személyes- és vagyonbiztonságuk megőrzése érdekében az év végi időszakban se feledkezzenek meg az alapvető óvintézkedésekről.

 

1. Vigyázat zsebesek!

Tömegközlekedési eszközökön, szórakozóhelyeken, mozgólépcsőn, zsúfolt áruházakban, piacokon ideális feltételeket találnak arra a zsebesek, hogy egy gyors mozdulattal más táskájából, kosarából, zsebéből pénzt vagy egyéb értéktárgyakat emeljenek el. Biztos megoldás nincs, ám az alábbi praktikák alkalmazásával, jó eséllyel elkerülhetjük az áldozattá válást. Pénztárcánkat, iratainkat, telefonunkat a kabátunk belső zsebében tároljuk, de lehetőleg ne mindent egy helyen. Fontos, hogy kézitáskánk mindig zárva legyen, a cipzáron kívül csattal is zárható táska nehezíti a tolvajok dolgát. Tömegben, zsúfolt helyeken szorítsuk karunk alá, érintetlenségét többször ellenőrizzük. Legyünk gyanakvóak, ha az ünnepi forgatagban szokatlan esemény történik (pl. néhány ember heves szóváltásba keveredik, látszólag véletlenül meglökik stb.). Sok elkövető használja ki az ilyen jellegű szituációkból adódó pillanatnyi zűrzavart, figyelmetlenséget. Elutazáskor sem árt a fokozott óvatosság, mivel a pályaudvarokon és vonatokon jellemzőek a csomaglopások. Bőröndünket ne bízzuk ismeretlenekre, használjuk inkább a csomagmegőrzőt. Le- és felszálláskor még inkább ügyeljünk értékeinkre. Külföldi utazása során is fogadja meg tanácsainkat, mert a zsebtolvaj „szakma” nemzetközi.

 

 

 

2. A gépjármű nem értékmegőrző!

A tapasztalatok egyértelműen mutatják, hogy a gépjármű feltörésekre szakosodott bűnelkövetők célpontjai azok a járművek, amelyekben látható helyen valamilyen értéket (pl. GPS készülék, műszaki cikkek, pénztárca, táskák, kabátok stb.) hagytak. Legfontosabb jó tanács éppen ezért, hogy semmilyen „csábító” dolgot ne hagyjunk autónkban, még ha csak „pár percre is ugrunk be” valahova. A jól belátható, forgalmas, lehetőleg kivilágított és őrzött parkolókat részesítsük előnyben. Járművünket minden esetben zárjuk be, amennyiben az rendelkezik riasztóval, indítás gátlóval, kormánybilinccsel, sebességváltó zárral stb., használjuk is azokat.

 

 

3. Alkalmi lopások

Bár régi mondás, hogy „az alkalom szüli a tolvajt”, aktualitása mind a mai napig megkérdőjelezhetetlen. Nekünk viszont a legfontosabb feladatunk, hogy azt a bizonyos alkalmat nem mi teremtsük meg. Az adventi időszak egyben a nagybevásárlások, ajándékok beszerzésének időszaka is. A vásárlókat ilyenkor rengeteg inger éri, figyelmünk sokfelé kalandozhat. Törekedjünk arra, hogy értékeink alapvető védelméről még ebben az időszakban se feledkezzünk meg. Fontos, hogy vásárlás közben pénztárcánkat, kézi táskánkat, ne tegyük a bevásárlókosárba, bevásárló kocsiba, vagy a nadrágunk hátsó zsebébe. Nem célszerű több pénzt magunkkal vinni, mint amire aznap várhatóan szükségünk lesz. Amennyiben van rá lehetőségünk, éljünk a bankkártyás fizetési móddal, viszont a PIN kódot semmiképpen ne tartsuk a kártyánk mellett. Az ajándékok kiválasztásakor, ruhák felpróbálásakor is őrizzük meg éberségünket, a már megvásárolt termékeket, ajándékokat soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Tetten ért elkövető esetén ne szálljunk szembe a tolvajjal, inkább kérjünk segítséget, és értesítsük mielőbb a rendőrséget. Amennyiben a bűncselekmény során irataink mellett a lakáskulcsainkat is elvitték, sürgősen intézkedjünk mielőbbi zárcseréről. Bankkártyánk eltulajdonítása esetén pedig gondoskodjunk annak azonnali letiltatásáról.

 

4. Online veszélyek

Az internet terjedésével egyre több szolgáltatást vesznek igénybe a világhálón, ma már sokan intézik vásárlásaikat is online felületeken. A törvényesen működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzatuk kitér a személyes adatok védelmére és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit (pl. fizetési és szállítási módok, feltételek). Bankkártyával történő fizetés esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik, így a kártyánk adatai biztonságos kapcsolaton keresztül jutnak el a bank központjába, azokat a webáruház üzemeltetője nem ismeri meg. Az internetes csalások elkerülése érdekében kétkedve kezeljük az olyan eladókat, akik szolgáltatásával kapcsolatosan kevés értékelést jegyeztek be az ügyfelek, vagy amelyek a piaci árnál lényegesen alacsonyabb áron kínálják termékeiket, esetleg nem valós címmel, telephellyel, vagy telefonszámmal regisztráltak. Magánszemélytől történő vásárlás esetén soha ne utaljuk a vételárat, vagy annak egy részét előre. A személyes átvételt, vagy az utánvétel lehetőségét preferáljuk.

 

Havassy Anna Katalin
fotó: Marcali Gábor