Győr+
2018.12.21. 13:28

Több út és csomópont is megújult az ipari parkban

Új burkolatot kapott a Juharfa utca és a Berkenyefa sor, de megújult a Tatai utca – Tibormajori út csomópontja is.

A Győri Nemzetközi Ipari Parkot 1992-ben hozták létre, azóta folyamatos innováció és bővülés jellemzi. Jelenleg 203 hektárnyi területen több mint 100 magyar és multinacionális cég található, mint egy hatezer főnek biztosítva megélhetést. Éppen ezért fontos a folyamatos fejlesztés.

Az önkormányzat „Győri Ipari Park fejlesztése (Juharfa u. – Berkenyefa sor)” című projektjével sikeresen pályázott a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A megítélt támogatás összege valamivel több, mint 62 millió forint volt.

A beruházás első lépését a Hecsei út és a Tibormajori út összeköttetését biztosító Juharfa utca kopott, töredezett, foltokban felújított néhol kátyúsodott aszfalt burkolatának cseréje jelentette mindösszesen 8776 négyzetméternyi felületen.

Második lépésként a Hecsei út és Gesztenyefa utca összeköttetését biztosító Berkenyefa sor kopott, töredezett aszfalt burkolatának cseréjét hajtották végre. Ennek a teljes építési hossza 584,25 méter. Az utóbbi fejlesztéssel érintett útszakaszon volt egy funkcióját vesztett forgalomcsillapító középsziget, amelyet a beruházás során megszüntettek.

Nem ez volt az egyedüli sikeres beruházás az ipari parkban. Az önkormányzat a már említett program keretében sikeresen pályázott a „Győri Ipari Park fejlesztése (Tatai u. – Tibormajori csomópont)” elnevezésű projektjével is. A beruházás keretében a Tatai út Tibormajori út csomópontjának korszerűsítése is megvalósulhatott.

Ez utóbbi fejlesztésre azért volt szükség, mert a Győri Ipari Park Kft. a meglévő ipari park bővítését tervezi a Tatai úttól délre fekvő fejlesztési területen, így ki kell alakítani az új közlekedési elérhetőségeket. A Tatai út és Tibormajori út csomópontban Győr irányából egy új jobbra kanyarodó sávot alakítottak ki, a Tibormajori útról balra nagy ívben kanyarodóknak a besorolást biztosító sávot, az ellenkező irányból érkezőknek pedig egy balra kanyarodó sávot építettek. Hasonló kialakítás készült az M1-es autópálya felől érkező oldalon is. A csomópontnál – a gyalogosok és kerékpárosok biztonságának érdekében – az útsávok között forgalomterelő szigetek épültek. Ehhez a csomóponthoz kapcsolódik majd az új ipari parki területekhez vezető kiszolgáló út, amelyet a közforgalom számára megnyitott magánútként alakítanak ki. A beruházás keretében autóbusz öblök is épültek. Ez utóbbi felújítás esetén a megítélt támogatás összege több mint 134 millió forint volt.

A beruházások az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból valósultak meg.

 

Fotó: Marcali Gábor