Játszva fejleszt az uKIDo

Győr+
2019.03.05. 11:53

A győri Kovács János négydanos judomester 2011-ben indította útjára a 4–6 éves korosztály számára megálmodott és kidolgozott játékos mozgásfejlesztő programot, amely hiánypótlónak számított addig az óvodáskorú gyermekek mozgásfejlesztésében.

Az uKIDo edzéseken olyan játékokkal veszik rá a rendszeres mozgásra a kicsiket, amelyek fejlesztik a mozgáskoordinációt, az egyensúlyérzéket és a térérzékelést. Az úttörő kezdeményezés rendszeres testmozgást biztosít, továbbá különleges módszerekkel fejleszti az iskolaérettség előtt álló gyermekek fizikai és mentális képességeit.

Kovács János mester szerint nagyon fontos, hogy minden korosztályban olyan dolgokat kell tanítani a gyerekeknek, amire már mentálisan érettek. A kutatások kimutatták, hogy a gyermekek mozgás- és értelmi fejlődése szoros kölcsönhatásban van, az egyik területen elért eredmény hatással van a másikra.

Az uKIDo foglalkozások során végrehajtott mozgások minden szempontból megfelelnek a gyerekek életkori sajátosságainak. A 4–6 éves kor közötti időszak a leghatékonyabb a mozgásfejlesztés szempontjából, és az uKIDo foglalkozásokon csak játékos formát használnak. A játék a testi fejlődés, a motorikus képességek, a mozgáskészségek kialakításának és fejlesztésének rendkívül hatékony eszköze. Ez a korosztály még nem alkalmas a monoton, edzés jellegű felkészítésre, az uKIDo a mozgás örömét adja az óvodáskorúaknak úgy, hogy közben csapatban dolgoznak, egymástól is tanulnak, szocializálódnak.

A mester szülőként is megtapasztalta, hogy óvodáskorú gyermekeinél a hatalmas mozgásigényt szinte lehetetlen kielégíteni. Nem ismerik a fáradságot és sok szülő már ebben az életkorban valamilyen sportot szeretne választani csemetéjének. Pedig az úszáson kívül az iskolaérettség előtt egyik sportágat sem ajánlják a szakemberek. Ugyanakkor a játék, a testedzés ebben az életkorban a legfontosabb a kisgyerekek számára, mert növeli a szellemi teljesítőképességet is, segíti a fejlődő idegrendszer működésének megfelelő kialakítását, és még inkább alkalmassá teszi a gyermeket az iskolai tanulmányok megkezdésére.

Az uKIDo edzéseket igazi hiánypótló foglalkozásként tartják számon. A fejlesztés során minden gyerek a saját ütemében halad előre. Változatos és játékos feladatokkal, a megfelelő motiválással a gyermek fejlődése észrevétlenül megy végbe, hiszen ő az egészből csupán annyit érzékel, hogy jól érzi magát, játszik és kedvére mozoghat. Mindez szórakozás, nincsenek kötelezően végrehajtandó feladatok, mozdulatsorok. Ez egy játékosan fejlesztő, szórakoztató, sportos időtöltés, aminek egyszeri időtartama nem lehet több 40-45 percnél.

Fontos, hogy ezek a gyerekek még nem iskolások, így módszerekben mást követelnek meg egy edzőtől is. Nagyobb ereje van a megfelelő motivációnak, a kellő időben adott dicséretek hatására hihetetlen dolgokra képesek. Az uKIDo edzéseken a mozgásfejlesztés során szerzett sikerélmények által lehetőség nyílik a mozgás megszerettetésére. A tapasztalatok megerősítették, hogy az uKIDo több mint egy egyszerű sportos foglalkozás, az általa kifejlesztett képességek az egyéni sportokban, a küzdősportokban és a labdasportokban is nagyon fontosak. A judo területén nyolc éve követik az uKIDo-ból továbbhaladó gyermekeket. A csapatba könnyedén beilleszkedtek, a bonyolult fogásokat és gyakorlatokat egyértelműen gyorsabban sajátították el, mint a nem uKIDo-edzésekről érkező társaik. A visszajelzések alapján az uKIDo-s gyerekek az iskolákban jól teljesítenek, és a hétéves koruk előtt kisebb problémákkal küzdők is felzárkóztak társaikhoz a foglalkozások hatására az iskolaérettség kezdetére.

Szerző: Szabó Csilla

Fotó: Marcali Gábor