Győr+
2018.12.31. 09:43

Az ügyvéd, aki nem csak a szerencsében úszik

„Az életben mindig az a szerencsés, aki elébe megy a szerencsének” – mondja dr. Rákosfalvy Zoltán ügyvéd, az idén a Magyar Úszó Szövetség összetett csapatbajnokságában győztes győri úszás „háttérmotorja és ,,szürke eminenciása”, két kaszinó koncessziójának sikeres tulajdonosa, aki szerint, ha végigtekint élete eddigi állomásain, szerencsésnek tarthatja magát. Persze a szerencse olyan, mint a nő, kívánni kell, idézi Rákosfalvy doktor az Émile Ajar néven is publikáló író, filmrendező elhíresült hasonlatát.

Az idén először nyerte meg a győri egyesület a 111 éves Magyar Úszó Szövetség összetett csapatbajnokságát. Ön, aki tagja a Magyar Úszó Szövetség elnökségének, s a győri egyesületnek egyaránt, elégedett ezzel a tempóval?

Az idei év a győri úszás aranyéve. A legnagyobb budapesti klubokat is meg tudtuk előzni. Úszóink 106 országos bajnoki érmet szereztek, 43 bajnoki cím mellett 31 ezüst és 22 bronz jutott a győri úszósportnak. A nemzetközi vizeken is sikerrel mutatkoztunk be. Jakabos Zsuzsanna 6 ezüst- és 2 bronzérmet ért el a világkupa-sorozatban. Az idei Európa-bajnokságon, Glasgow-ban döntős, pontszerző helyen végzett Jakabos Zsuzsanna, Lobanovszkij Maxim és Balog Gábor is. Hímer Krisztofer és Gyurinovics Fanni éremmel tért haza a Helsinkiben megrendezett junior Európa-bajnokságról. Nyolc olyan versenyzővel rendelkezünk, akik eséllyel pályáznak a 2020-as tokiói olimpián való részvételre. Győr a nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódott, az Aqua sportközpont 2014 decemberi megnyitása óta Zürichből, Miamiból, Moszkvából költöztek Győrbe úszók, nemcsak a kiváló csapat miatt, hanem mert vonzó, élhető a város. Itt kell megjegyeznem, hogy a városi önkormányzat s Borkai Zsolt polgármester támogatása nélkül ezek az eredmények nem születtek volna meg.


A csillagok milyen együttállása kellett ahhoz, hogy Győrben ennyire attraktív, sikeres úszóélet jöjjön létre?

A városban mintegy öt évvel ezelőtt kezdtük az úszást igazán komolyan venni, tudatosan kialakítani a feltételeket. Szerencsés pillanat volt ez Győr életében. Van egy sportot kedvelő, értő polgármester, itt dolgozik az úszás doayenje, az édesapám, akinek akkor volt már egy alapjáraton működtetett egyesülete, Győrbe érkezett egy tehetséges szakember, edző, Petrov Iván, s én, aki az úszásnak köszönhetem a kitartásomat, az egészségemet, az állóképességemet, a monotóniatűrésemet, szintén úgy gondoltam: vissza kell adni valamit a győri sportnak ebből a kivételes adományból. Tudja, 55 évesen eljut az ember odáig, hogy életében az eddigieknél is fontosabb lesz a társadalmi felelősségvállalás.


Hogy áll a győri úszóakadémia ügye?

Magyarországon mi hozzuk létre az első úszóakadémiát. Már vannak olyan tanulóink, akik önálló tanrenddel tanulnak a Bercsényi-középiskolában. Ezt a gyakorlatot kiterjesztjük majd az általános iskolára – sokak számára bentlakásos formában –, s a Széchenyi István Egyetemmel együtt a helyi továbbtanulásukat is lehetővé tesszük. Most dolgozom azon, hogy ez az alapsejtjeiben már működő gyakorlat intézményes formát kapjon. Nemrég egyhangúlag újraválasztották a győri egyesület elnökségi tagjait. Egy új szakembert is megnyertek Győrnek, nem is akárkit, hanem dr. Merkely Béla nemzetközi szinten jegyzett kardiológust, a SOTE rektorát, az úszó világszövetség, a FINA orvosi bizottságának a tagját.  Megtisztelő, hogy a világ úszósportját, annak szereplőit napi szinten ismerő Merkely professzor vállalta a felkérésünket. Ő az orvosbizottság tagjaként minden világversenyen részt vesz, nagy tudással és kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Győri jelenléte, munkája a győri képzés minőségét segíti, jelzi és garantálja. Rajta kívül Petrov Iván vezetőedző, utánpótlás szövetségi kapitány, a FINA edzőbizottságának tagja, a győri egyetemen tanító dr. Gyömörei Tamás és én kaptam bizalmat. Örökös elnöknek pedig az édesapámat választották meg.


Ön sokoldalú ember, szinte felsorolhatatlanul sok funkciója, munkája, hobbija van. Hogyan bírja?

Ettől teljes az életem. Mindenekelőtt azonban ügyvéd vagyok – voltam és leszek –, ezt a munkát szívesen csinálom, s akkor sem érzem tehernek, ha naponta késő este végzek az irodámban, ahol már tizenketten dolgozunk. Ennek a piramisnak a tetején ülök. Az okiratokat már nem én szerkesztem, de a felelős döntéseket én hozom, a munkatársaim által előkészített ügyekben én választom ki a stratégiát. Hatalmas tapasztalat gyűlt fel az irodában, és a speciális tudás is rendelkezésünkre áll, amelyre szükség van például a magyar állam vagy a győri önkormányzat képviselete során. A térség meghatározó gazdasági szereplőit is mi képviseljük, de a titoktartás miatt konkrét példákat, ügyeket nem mondhatok. Nem hiszek az előzetes mediálásokban, igazságot szükség esetén a bíróság szolgáltat. Ha két hozzáértő ügyvéd leül megbeszélni a konkrét ügyet, az mindig előbbre visz mindenféle mediációs próbálkozásnál. Szükség van a komoly, naprakész jogismeretre, a jogszabályok folytonosan változnak. Nemrég változott meg a Polgári Perrendtartás, a Polgári Törvénykönyv, a Büntető Törvénykönyv, valamint a Büntető eljárásjogi törvény, hogy csak a nagyobb változásokat említsem. Nem elég követni ezeket a módosításokat, hanem szakmai műhelyekben értelmezni, alkalmazni kell. Ilyen szakmai műhely az ügyvédi irodám, ahol a nagy létszám miatt már szakosodásra is lehetőség nyílik.


Hogyan lett ön ügyvédként a gazdaság tulajdonos szereplője is?

Az ügyvéd együtt él a gazdasággal, rálát a működésére. Én is több társaságban voltam s vagyok tag – ügyvezető nem lehettetm, ezt az ügyvédség kizárja –, korábban az Eurovegas kaszinó pereit én vittem, beleláttam ebbe a világba. Sikerült koncessziót szereznem a győri, a pécsi és a miskolci kaszinó működtetésére. Az operatív munkában nem veszek részt, azt hozzáértő, tapasztalt, évtizedek óta a kaszinóiparban dolgozó szakemberek végzik.


Mennyire hozzák a kaszinók az üzleti tervek számait?

A győri most volt kétéves, ez már hozza az üzleti számokat. A pécsi alapterületben, a gépek számában éppen fele a győrinek, ott még keményen küzdeni kell az eredményekért. Sajátos iparág ez, a kaszinóban nemcsak a vendég, de a kaszinó is játszik. A szerencsét pedig nem lehet tervezni, csak a többi üzleti paramétert.


Mekkora volt a győri játékosok legnagyobb nyeresége?

Valaki nem egészen fél óra alatt több mint 20 millió forintot vitt el tőlünk.

Ön szerencsés ember? Ha végignézem életem állomásait, azt mondhatom, igen. Fiatal koromban válogatott sportoló voltam, szép eredményekkel – szerencsésnek éreztem magam. Bejutottam az ELTE jogi karára, ahol színjelenesen végeztem – szerencsésnek éreztem magam. Ügyvéd lehettem, elindult a pályám, ismert ügyvéd vagyok – szerencsésnek érezhetem magam. Azt szeretném, ha a gyermekeim is ilyen szerencsések volnának.


Ők is elébe mennek a szerencsének?

Ikerpáros gyerekeim vannak, egy fiú, egy lány. Még csak 14 és fél évesek, szeretnek a katolikus iskolába járni, jó sportolók. A fiam kicsit kacsintgat az én szakmámra. A kislányom jó érzésű, értelmes gyerek, neki még meg kell találnia azt a szakmát, amit szívesen választ. Szeretném, ha mindketten valamelyik tradicionális egyetemet végeznék el, hogy minden szellemi muníciót megkapjanak a saját szerencséjükhöz.

 

Hajba Ferenc
Fotó: Marcali Gábor