Mindenki ismeri, főleg a gyerekek nagy kedvence. De melyik madárnak a teje? – kérdezi sok kisgyerek. A madártej francia eredetű desszert, és a neve inkább arra utal, hogy a kész édesség olyan, mintha kis fehér madarak úszkálnának a sodó tetején. Egy másik teória szerint vándorkifejezésről van szó, mely olyan ételt jelent, ami nem is létezik, mert olyan finom, amit csak elképzelni lehet.
Arra buzdítok mindenkit, hogy ne csak elképzelje, hanem készítse is el az ünnepi hosszú hétvégén vagy akár majd húsvétkor.
Hozzávalók:
8 darab tojás
1 liter tej
7 ek. cukor
1 darab vaníliarúd
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához keverünk a cukorból 5 evőkanálnyit. A tejet a vaníliával felmelegítjük, ha szeretnénk, tehetünk bele mazsolát is. Amikor felmelegedett a tej, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, óvatosan a cukros tojássárgákhoz öntjük, majd az egészet vissza a lábosba.
A vaníliát kihalásszuk, hosszában felvágjuk és kikaparjuk belőle a magokat. A rudat is visszadobjuk. Nagyon alacsony lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítjük, míg kissé be nem sűrűsödik, de semmiképp sem hagyjuk felforrni.
Amikor elkezd megváltozni az állaga, levesszük a tűzről és egy nagy üvegtálba öntjük. A mosogatóba nagyon hideg vizet töltünk, és beleállítjuk a tálat, hogy jól lehűljön. Közben elkészítjük a habgaluskákat. A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verjük. Vizet forralunk, picit megsózzuk, és a kemény habbá vert tojásfehérjéből egy evőkanállal galuskákat szaggatunk. Két percig főzzük, majd papírtörlőre vagy konyharuhára szedjük őket, és hagyjuk róluk a vizet lecsöpögni. Amikor a madártej lehűlt, beletesszük a galuskákat, és így hűtjük be az egészet.
A Panír korábbi műsorai visszanézhetők ide kattintva!