Nemzetközi Hidas Frigyes fúvószenekari karmesterkurzus

Győr+
2019.03.06. 09:40

Hetedik alkalommal rendezik meg a Hidas Frigyes Nemzetközi Fúvószenekari Karmesterkurzust Győrben, a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán március 10-től 14-ig.

A mesterkurzus névadója, Hidas Frigyes (Budapest,1928. május 25.– Budapest, 2007. március 7.) magyar zeneszerző. Az életműve zömét adó fúvós hangszerekre írott művei révén világszerte az egyik legjátszottabb 20. századi magyar komponista. A fúvós hangszercsalád valamennyi tagját előadási és pedagógiai célú darabokkal látta el.

A mesterkurzus célja a fúvószenekari karmesterek továbbképzése az eredeti koncertfúvós tradíciók alkalmazásával. Az elméleti előadásokon túl lehetőség nyílik a karmesterek számára gyakorlati továbbképzésre is, országos és nemzetközi kapcsolatépítésre, tapasztalatszerzésre. A hazai résztvevők mellett német és olasz zenészek is részt vesznek a szakmai munkában – mondta el Szabó Ferenc, a mesterkurzus művészeti vezetője, a Győr Symphonic Band, a Széchenyi István Egyetem koncert fúvószenekarának karmestere.

Március 10-én kezdődik a szakmai kurzus, a nyilvános záró, belépődíj nélküli hangverseny március 14-én, csütörtökön 18 órakor az Egyetemi Hangversenyteremben (egykori zsinagóga, 9025 Győr, Kossuth L. u. 5.) lesz.

A kurzus vendégprofesszora dr. Marosi László, a Floridai Központi Egyetem Zenekari Tudományok Tanszékének igazgatója (vezényléstechnika, zenekari anyagismeret), a Széchenyi István Egyetem címzetes professzora lesz. A kurzus művészeti vezetője Szabó Ferenc, a Győr Symphonic Band karmestere, Hidas Frigyes-Díjas zeneművész. A mesterkurzus zenekara a Győr Symphonic Band.