Győr+ Konyha

Narancskuglóf

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2019.11.17. 11:12

Ennél hanyagabb receptet talán életemben nem láttam, de a legmeglepőbb az, hogy mindemellett tökéletes sütemény készül belőle.

Nem hittem a szememnek, amikor egy beszélgetés során kiderült, Dél-Amerikában az idős háziasszonyok is, nemhogy az időhiányban szenvedő fiatalok, hogyan készítik a süteményüket. Kár volna tagadnom, nem is igazán hittem el, hiszen egy fiatal, bohém lány mesélte el nekem egyik este, két pohár sangria között.

Másnap azért csak eszembe jutott, hátha igazat szólt a kis latin lélek, utánajárok. Bizony hogy igazat, pár videóreceptet megnéztem, amit minden bizonnyal az unokák készítettek a hetven és nyolcvan év közötti nagymamájukról, ahogy éppen az egész narancsokat tuszkolják bele rutinosan a turmixgépbe. Igen, egész narancsok kerülnek bele héjastól.

Később pedig hatalmas aranysárga kuglófokat emeltek ki a sütőből. Azt hiszem, sok álmatlan éjszakám lett volna, ha nem próbálom ki azonnal, annyira furdalt a kíváncsiság, de most már minden rendben. Kijelenthetem, hogy a küldetést számtalanszor végrehajtottam és nem csupán kedvtelésből, hanem mert az egyik kedvence lett az én családomnak is!

Hozzávalók:

  • 2 db egész narancs
  • 1 dl narancslé (rostos)
  • 1 pohár cukor
  • 4 db tojás
  • 1,5 pohár liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • csipet só
  • fél pohár olaj
  • Szirup: 1 dl narancslé+ 3 ek porcukor felforralva

Elkészítés

  • A turmixgépbe beleteszem a tojásokat, narancslét, olajat a narancsokat felkockázva a héjával együtt, csupán a két végét vágom le és összeturmixolom alaposan.
  • Hozzáadom az olajat, a cukrot, a narancslét és azzal is összeturmixolom.
  • Kiöntöm egy tálba és itt keverem hozzá a maradék száraz hozzávalókat.
  • Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütöm.
  • Amíg még tűzforró, a formában leönthetem sziruppal, így még narancsosabb és ragacsosabb lesz.

Tipp: Tűpróbát azért ejtsünk a sütő lekapcsolása előtt és picit hagyjuk megpihenni a formában a kivétel előtt!

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |