Füstölt sajtból, krémesen, ízesen egyszerű vacsorát készíteni. Mindenkinek kedvére való, hiszen pirítósra és bármilyen zöldségre is kenhető.
Rengeteg zöldségünk van még mindig a palettán, hiába közeledik a november vége. Egy kicsit mostohagyermeke a zöldségespultnak a fekete retek. Kemény, fekete gumók pár száz forintért, ami még néhol csípős illóolajokat is tartalmaz. Pedig elkészíthető gusztusos formában is!
Ízében rendkívül jól illeszkedik a pástétomokhoz, sajtokhoz és a kolbászhoz.
Három féleképpen szoktam a tányérra tenni: lereszelve, vékony félszeletekben és julienne-re vágva. Egy kis citromlével és sóval hintem meg.
A sajtsaláta köré azonban igazi terülj-terülj asztalkát, azaz minden olyan apró finomságot fel lehet sorakoztatni, ami már foglalja a helyet a hűtőben. Körbeülve az asztalt, ropogtatva hozzá zöldségeket, gyümölcsöket és magvas rozskenyereket, az gondolom ez az étel az, amit meg lehet szerettetni a családdal.
A fekete retek: antibakteriális hatása van, májvédő és a reflux, azaz a gyomor savasodását is kordában tartja.
Bevásárló lista:
- 100 g füstölt sajt
- 250 g ricotta (vagy túró)
- 2 kk só
- 2 szál újhagyma
- kis gerezd fokhagyma
- 3 db főtt tojás
- 2 ek tejföl
- 1 kk friss bors
- 1 kk mustár
Elkészítés:
A tojást felteszem főni 1 kk sóval, mert akkor könnyebben lejön majd a héja pucolásnál. A sajtot egy tálba reszelem, felkarikázom az újhagymát, reszelem a fokhagymát. A tojást még melegen megpucolom, felkockázom, majd hozzáadom a sajthoz és villával összetöröm őket. Hozzáadom a ricottát, a fűszereket, tejfölt és alaposan összekeverem. Hűtőben 15 percig pihentetem, de másnapra érnek igazán össze az ízek.
Tipp: Pár szelet savanykás almát is rejtettem a tálra, amivel szintén mennyei a sajtos krém.