Vár a Radó, minifesztiválra (is) menjünk matinézni!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2024.05.03. 14:17

A gesztenye és platánfák árnyákéban, a kedvelt zöld szigeten, ott ahol a szerelmesek is szívesen romantikáznak, a fiatalok pedig örömmel hűsölnek a fűben, azaz a Radó-szigeten startol az a 20 hétig tartó tematikus programsorozat, melyet az önkormányzat támogatásával a Győri Művészeti és Fesztiválközpont és öt győri, kedvelt vendéglátóhely közösen szervez. Májustól októberig összművészeti zsongás várja a hangulatos környezetbe érkezőket, a Radó Matiné elkötelezett feladata és célja, a sziget Győr kulturális vérkeringésébe való visszacsatolása.

A kavalkádra nem is kell várnunk, hiszen pénteken hivatalosan is elstartolt a rendezvény, koncepciója pedig egyszerű: péntekenként élőzenei, akusztikus koncertek, szombaton DJ-k, vasárnap pedig családi programok szerepelnek a műsorfüzetben. Ez is elhangzott délelőtt, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

„Húsz hétvégén keresztül készülünk kulturális kínálattal, nem nagy bulikra kell gondolni, hanem hangulatos eseményekre, ahol bárkinek jól esik majd időzni, zenét hallgatni, feltöltődni, a barátaival beszélgetni. Természetesen arra is figyelni fogunk, hogy a környéken élők pihenése is biztosított legyen. Szeretnénk, ha a nagy fesztiválok mellett is szívesen látogatnának ki a győriek, vagy a városba érkezők a Radóra, ahol a minőségi szórakozás mellett, a minőségi gasztronómia is garantált a különleges miliőben” – árulta el a Győr+ Médiának Marton László.

A Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója egyúttal hangsúlyozta azt is, hogy a nagy városi rendezvények időpontjait figyelembe véve, azok rendezésekor szünetel a matiné, de csak a programok, hiszen a vendéglátósok finomságaikkal folyamatosan várják a konyhaművészet és az ízletes nedűk szerelmeseit. Vagyis a színes szigetet bármikor érdemes birtokba venni.

Egy edukatív sorozat is szerves része a fergetegnek, ennek első eleme a zenepavilonra felfüggesztett molinók sora, mely a Radó kialakulását, annak történelmi momentumait tárja a látogatók elé.

Kevesen tudják, ám a Radó-sziget nem természetes úton keletkezett, feltehetően 1660-70 között alakították ki. A sziget először a várat védte, később a kulturális élet bástyája is lett: itt épült az ország legrégebbi kőszínháza 1798-ban. A XVIII. századtól kezdve a Radó-sziget a vendéglátás, a színház, és a zenepavilon átadása után a zenei élet központja lett. Számos névváltoztatás, felújítás és emlékmű emelés után a sziget elérte mai formáját.

„A Radó-sziget több annál, mint hogy csak leüljünk egy finom üdítőre a zöldjében. Nagyon sok érdekesség kapcsolódik hozzá. A most bemutatott kiállítást a későbbiekben kiegészítjük és QR-kód segítségével rámehetnek arra a blogra, ahol a sziget teljes történetét végig lehet követni” – ismertette az intézmény vezetője.

A több korosztályt megszólító matinét dr. Laczkovits-Takács Tímea méltatta. „A város részéről is nagyon örülünk a fesztiválnak, ami külön kiemelendő, hogy a fiatalok mellett a családokra is gondoltak a szervezők. Gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező részén lehetünk a városnak, egy igazi ékszerdoboz a Radó, ide jó kijönni és pihenni, különösen ilyen fantasztikus programok kíséretében” – mondta az alpolgármester, majd hivatalosan is megnyitotta a hetekig tartó mulatságot.

A május 3-tól október 6-ig zajló Radó Matiné részletes programfüzete ide kattintva érhető el.

És mutatjuk az első este képeit is Ács Tamás kollégánk hangulatos fotóin!

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta