Falu szélén csodakastély: új köntösben tündököl az öttevényi Földváry

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2024.05.06. 15:57

Felébredt Csipkerózsika-álmából a Győrtől 15 kilométerre fekvő öttevényi kastély, melynek történetét számtalan rejtély övezi. A település gazdag históriája és feledhetetlen hangulata érezhető a palota minden zugában, ezt a különleges kincset szeretné ápolni és tovább gazdagítani a Matusz család. Az új tulajdonosok egy év alatt csodakastélyt varázsoltak a falu szívében, ahová a jövőben bárkit szívesen várnak programokkal és sok meglepetéssel.

Különleges év volt 1870 Öttevény életében, Földváry Miklós báró ekkor építette feleségének az impozáns épületet, annak elragadó hangulatú kertjével. Egészen különös hasonlóság, hogy az ismert győri vállalkozó Matusz Balázs is éppen feleségének szeretett volna kedveskedni, amikor 2023-ban egy szlovák teniszcsillagtól, Daniela Hantuchovatól megvásárolta az akkor már négy éve lezárt patinás palotát.

„Rengeteget dolgoztunk azért, hogy újra régi fényében tündökölhessen ez a fantasztikus komplexum. Nagyon elhanyagolt állapotban volt, komoly felújításon vagyunk túl a közel 3 hektáros parkot is kiszabadítottuk a benőtt növényzetből.

A kastély régi pompáját szerettük volna visszaadni, fontos volt az enteriőr és a történelmi értékek megőrzése úgy, hogy mégis egy modern létesítmény várja majd a vendégeit. Ragaszkodtunk a minőséghez, így Versace és Roberto Cavalli stílusú burkolatokkal öltöztettük fel a tereket, lenyűgöző a konferencia- és bálterem, hogy a legmodernebb technikával felszerelt konyháról már ne is beszéljünk.

A kastély teljes energetikai és belsőépítészeti felújításon esett át. Télikert és koktélbár, tizenegy egyedi berendezésű szoba, három lakosztály található nálunk, medence és teniszpálya is segíti a felhőtlen kikapcsolódást” – sorolta büszkén az eredményeket Matusz Balázs.

A tulajdonos-vállalkozó hangsúlyozta: elsődleges célkitűzésük volt, hogy a kastély a település életében is meghatározó legyen, hogy szeressék az öttevényiek, szívesen keressék fel a mesés birodalmat. „Bízom benne hogy a jövőben is fontos szerepet tölthet be, kulturális, történelmi értékeinket képviselve és tovább gazdagítva azokat” – emelte ki beszédében a kastély megnyitóján, a 100 leggazdagabb magyar között is szereplő sikeres üzletember.

Már most rengeteg tervük van a jövőre nézve, hamarosan fellép majd például a Győri Balett, a győri Barokk Esküvő részeként barokk jelmezbált szerveznek, hagyományteremtő szándékkal meghirdetik a Földváry-kastélynapokat, régiség- és mackóvásárral, valamint falunappal egybekötve. Mitöbb, egy különleges fotó- és videópályázatra is várják a jelentkezőket.

Az ünnepi nyitórendezvényen dr. György László kormánybiztos elismerően beszélt Matusz Balázs munkásságáról és arról, mennyire példaértékű, hogy a nagyközönség számára is elérhető lesz az egyedülálló ékszerdoboz. „Matusz Balázsék édesanyjuk pincéjében kezdték a húsfeldolgozást, és kitartó munkával töretlenül fejlődtek, aminek az eredménye a mai Matusz Vad Zrt., egy lenyűgöző, magyar vállalatbirodalom. Matusz Balázs folyamatosan együtt fejlődik a céggel, érték és felelősség számára másoknak munkát adni, a környezetéért tenni, azt folyamatosan fejleszteni” – fogalmazott a kormánybiztos.

Németh Zoltán is elismerően nyilatkozott a Győr+ Médiának a kastély új birtokosainak tevékenységéről. “100%-ban saját erőforrásból valósulhatott meg ez a projekt. Örömteli, hogy a Matusz család az üzleti bevételeiből az értékteremtésre is jelentős forrást fordít, ezzel óvva hagyományainkat, történelmünket és értékeinket. Ez a kastély is borzasztó állapotban volt, új életet leheltek az épületbe, körbejártam magam is, egészen lenyűgöző milyen szép lett kívül és belül, korhű és autentikus mégis modern. Ehhez a munkájukhoz kívánok sok sikert!” – mondta portálunknak a vármegyei közgyűlés elnöke.

A luxussal és eleganciával átszőtt létesítmény megnyitója is igazán exkluzívra sikerült, hiszen egy pazar gasztropárbaj eredményeként, Suga Péter a Húsevő Bisztró séfje, és Szabó Attila, a Tioman Étterem tulajdonos konyhafőnöke egy hatfogásos menüsorral kápráztatta el a meghívott vendégeket.

Az ízutazás ezzel nem ért véget, a Franciaországból hazatért Varga Klaudia és Bárdy Martin, cukrászmester-páros desszertjei koronázták meg a délutánt.