Büntetőfékezés, telefonálás, sebességtúllépések – így vezetünk mi

Győr+ Illusztráció: Marcali Gábor
2024.05.11. 11:05

A Közlekedési Kultúra Napját ünnepeljük május 11-én. A MÁV és a Volán csoport is adott ki közleményt, amelyekből az látszik, hogy ők nem elégedettek a közlekedési morállal.

Agresszív és türelmetlen vezetéssel, az elsőbbségadás figyelmen kívül hagyásával, vezetés közbeni telefonálással, gyorshajtással és büntetőfékezéssel is veszélyeztetik az autósok egymást, valamint a közösségi közlekedési járművek vezetőit és utasait – áll a Volánbusz közleményében. Kijelentésüket arra az online kérdőívre alapozzák, amelyet munkatársaik töltöttek ki. A válaszokból az is kitűnik, hogy a sztereotípia, mely szerint általában a gyorsabb és drágább járművek vezetői közlekednek szabálysértő módon, megdőlni látszik.

A Volán kiemelte, hogy “a kérdőívet kitöltők közel kétharmada szerint régen sokkal kulturáltabban vezettek az autósok, 35 százalékuk viszont úgy gondolja, korábban sem volt sokkal jobb a közlekedési morál, csak kevesebb jármű közlekedett az utakon. Bár az emlékekben sokszor megszépülnek a múltbeli tapasztalatok, mégis sokatmondó, hogy a kollégák több mint 94 százaléka szerint régen az utasok szabálykövetőbbek és türelmesebbek is voltak, mint napjainkban. Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy a válaszadók csupán 58 százaléka véli úgy, hogy az utasok korábban sokkal jobban megbecsülték az autóbuszokat, 37 százalékuk szerint az utazók régen sem voltak és manapság sincsenek tisztelettel az őket szállító járművek iránt.”

A MÁV a közfeladatot ellátó személyekkel szembeni, egyre gyakrabban előforduló erőszakos cselekedeteket emelte ki.

Legtöbbször az utazási jogosultságok ellenőrzésekor alakulnak ki konfliktusok, amikor az utazni szándékozó személynek nincs menetjegye vagy nem a megfelelő menetjeggyel rendelkezik, és azt a helyszínen sem kívánja megvásárolni. A bántalmazó és garázda viselkedés a fizikai sérülések mellett lelki traumát okoz az áldozatoknak, és az utasok biztonságérzetét is rontja. 

A MÁV-START-nál dolgozó közfeladatot ellátó személy elleni erőszakos cselekedetek száma sokat csökkent az elmúlt pár évben, sajnos azonban 2023-ban ismét növekedés volt tapasztalható, közel 40 százalékos, tavaly 78 alkalommal szenvedtek el erőszakos támadást jegyvizsgálók. Idén, az első negyedévében is már 24 eset történt, ebből 10 alkalom tettlegesség, 14 tettleges becsületsértés. A szóbeli fenyegetéseken túl előfordult, hogy leköpték vagy megdobálták, de volt példa arra is, hogy sörrel leöntötték a munkáját végző jegyvizsgálót, az agresszív utasok többször erőszakosan léptek fel, lökdösték, megütötték, megrúgták vagy késsel megsebesítették a jegyvizsgálót – áll a MÁV közleményében.

Abban mindkét vállalat egyetért, hogy a közlekedési kultúra fejlődése minden úton lévő érdeke, és a türelem és előzékenység gyakorlásával biztonságosabbá tehető az utazás. A MÁV mottója: “Legyünk társak a közlekedésben” mindenképpen megfontolandó és a betartásával sokat javíthatunk a lesújtó statisztikákon.

Kapcsolódó témák: #közlekedés | #MÁV | #volánbusz |