Újra virágba borul Győr

Földvári Gabriella Fotó: Marcali Gábor
2024.05.11. 14:31

Az elmúlt négy évben évente több ezer virágpalánta került ki a közterületekre, hogy szebbé, zöldebbé, tegyék városunkat. A zöldítésért, virágosításért több díjat is elnyert Győr: a Virágos Magyarország fődíját 2023-ban, a Legélhetőbb város elismerést 2021-ben, és a Településfejlesztési díjat 2024-ben.

Az önkormányzat dr. Dézsi Csaba András polgármesterrel továbbra is arra törekszik, hogy a győriek egy tiszta, zöld, virágos városban élhessenek.

Idén minden eddiginél több egynyári virágot ültetnek ki a Győr-Szol Zrt. munkatársai városszerte. A szépen karbantartott, tiszta közterületeket néhány napon belül mintegy nyolcvanezer virág díszíti majd.

Az előkészítő munkák részeként a cég dolgozói a tavaly ősszel elültetett, mostanra a díszítőértéküket veszített kétnyári növények, illetve tulipánok, jácintok és nárciszok hagymáit áprilisban kiszedték a földből. Elvégezték a virágágyak tápanyag-utánpótlását és a megtörtént a gépi talajmegmunkálás, rotálás.

Húsz dolgozó egy nap alatt átlagosan nyolcezer tő növényt ültet el az előre meghatározott terv és rajzok szerint a virágágyásokba. A program keretében virágba borul többek között a Honvéd liget, az Eötvös és a Bisinger park, a Batthyány és a Kálóczy tér, a Radó-sziget és a Káptalandomb. A megyeháza előtti téren és a Bisinger sétányon a szobrok körül évelő virágok is helyet kapnak.

Egynyári Győr-Szol MG

A virágok kiválasztásánál a szakemberek idén is előtérbe helyezték a magyar fajtákat. A hazai körülményekre nemesített növények jól tűrik a városi élet sajátosságait, a légszennyezést, a port, a hőséget. A virágágyásokba került például papagájfű, begónia, kakastaréj, díszcsalán, kúpvirág, hamvaska, bársonyvirág. Az ültetést követően természetesen fontos feladat a virágok rendszeres öntözése, tápoldatozása, gyomtalanítása és növényvédelme.

A sétálóutcákba és a terekre a jövő hét elején kerülnek ki a virágoszlopok, a virágládák és más mobil növénydekorációs elemek.

Érdemes tudni, hogy Idén is lesz ingyenes lakossági virágosztás, azért, hogy a kiskertek, az erkélyek is virágba borulhassanak, szépítve ezzel is környezetünket. Virágot az állandó győri lakóhellyel rendelkező nagykorú polgárok igényelhetnek, akik lakcímenként egy darab, húsz növényt tartalmazó egységcsomagot kaphatnak. Regisztrálni kizárólag 2024. május 23-ig, illetve a készlet erejéig, név, lakcím adatok és e-mail-cím megadásával az önkományzat honlapjáról elérhető Egynyári virágosztás felületen lehet. A virágosztásra május 27-én, hétfőn 10-től 12 óráig és 13-tól 15 óráig kerül sor Győrben, az Eszperantó utca 32. szám alatt. Virágot csak az előzetesen regisztráltak vihetnek el, ezért vigyék magukkal a regisztrációt visszaigazoló e-mail-t.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr-Szol Zrt. |