14-es kerület: Csanak és Marcalváros

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.05.11. 17:36

Június 9-én önkormányzati választásokat tartanak hazánkban. Győrben egy törvény miatt kötelezően eggyel csökkenteni kellett az egyéni területi kerületek számát, azaz: eggyel kevesebb képviselő lesz a mostanihoz képest a közgyűlésben.

Cikksorozatunk korábbi részeiben már kifejtettük: a kerületekben szavazó polgárok száma az átlagtól – ez 6.681 fő – 5 százalékban térhet el, indoklással 15 százalékban. Győr jellegzetes külső városrészei Gyirmót és Ménfőcsanak, Csanakfalu, Csanakhegy, azonban a két kerület összlétszáma túl sok ahhoz, hogy egy kerületet alkossanak, ahhoz viszont nem elég, hogy önállóan kettő kerületet kitegyen. Így szükséges volt máshonnan területeket ide csatolni.

Kézenfekvőnek tűnhet első látásra, hogy Gyirmóthoz a hasonló településképű Góré-dűlőt, míg Csanakhoz Kismegyert kellett volna csatolni, de megközelítésüket tekintve ezek a településrészek nagyon messze esnek egymástól – részletezte dr. Bakonyi Bernadett, Győr aljegyzője. Így maradt a valóban jó megoldás, hogy a könnyen elérhető Marcalvárosból csatoljunk ide részeket – tette hozzá dr. Bakonyi Bernadett.

Jogszabályi előírás, hogy a területüket tekintve a kerületek lehetőleg egybefüggőek legyenek. A csanaki kerülethez így került például az Ikva utca és a Gerence utca környéke, így az itt élőknek érdemes alaposan tájékozódnia a választással kapcsolatos tudnivalókról – hívta fel a figyelmet dr. Bakonyi Bernadett.

A kerületek változásait illetően korábban már leírtuk: jellemző, hogy a panelházas övezetekben a korábban ott élők helyére albérlők kerülnek, akik nem is feltétlenül jelennek meg szavazóként Győrben, míg a családi házas övezetekben kevésbé jellemző, hogy emiatt csökkenjen az ott szavazók száma.

Kapcsolódó témák: #Győr | #választás | #választás2024 |