Az úszás pozitív hatásai

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.05.12. 17:51

Az úszás hatásai talán a legpozitívabbak az összes sportág közül, és ajánlott mindenki számára! Az úszásnak számtalan jótékony élettani hatása van – emiatt ajánlják olyan gyakran az orvosok is. Az úszás a testnek és a léleknek is egyaránt jót tesz – a sérülésveszély viszont nagyon alacsony. Nem számít, melyik generációhoz tartozik, hogy kezdő, haladó vagy profi sportoló valaki. Akár egyedül, akár jó társaságban szeretne vízi sportokat űzni, az úszás jó választás.

Az úszás az edzőteremben végzett testmozgásnál 12-szer hatásosabb, hiszen megmozgatja a test összes belső izmát, emellett fejleszti az állóképességet és növeli a mozgékonyságot.
Úszásnál figyelni kell a légzésre: ez az egyetlen sport a világon, amely légzésszabályozásra kényszerít – emiatt a légzőszervrendszer is fejlődik.
Az úszás hatásai között megemlítendő, hogy fejleszti és gyorsítja az anyagcserét, a szív- és érrendszer működését képes pozitívan befolyásolni, melynek következtében javul a szövetek és sejtek oxigén-ellátása.

Az úszás fokozza a szellemi teljesítményt, a kiváló iskolai teljesítmény főleg gyermekkorban tűnik ki.
Fogyókúrázóknak is ajánlott, hiszen az úszás hatásai közt kiemelkedő, hogy az emberi szervezet 500-700 kalóriát éget el óránként úszás közben. Úszás során nyúlnak az izmok, a gerincnek stabilitást biztosít.
Az úszás asztmás betegek számára a tünetek enyhítésére ajánlott, hiszen jótékony hatása van a légzésszabályozásra. Csontritkulás esetén az úszás javítja az ideg–izom koordinációt, segít megelőzni a csonttöréseket.