Győri Könyvtár – Heti programajánló


2024-05-14 - 2024-05-21
ingyenes program
Filmklub, dalszerelőműhely és történelmi előadás is lesz!
Hirdetés

Filmklub: Emberszag

Madách SzínpadOn vetítéssorozat

2024. május 21-én (kedd) 17 órakor a Madách SzínpadOn vetítéssorozat keretein belül az Emberszag című filmet nézhetik meg a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében (9021 Győr, Baross Gábor út 4.)

Emberszag

Drámai napló Szép Ernő műveiből, 60 perc (12)

Szép Ernő: Gyabronka József
Közreműködők: Balla Eszter, Dunai Tamás, Fillár István, Kerekes Éva, László Zsolt, Lázár Kati, Tóth Ildikó

Szép Ernő életének és költészetének valódi mélységei elevenednek meg az író Emberszag című regényének új, Ferencz Győző által készített filmadaptációjában, amely húsz sorsfordító nap történéseinek rezignált, lírai elbeszélése mentén próbál egy embertelen korszaknak történetileg és művészileg is hiteles tükröt tartani.

Az ingyenes filmvetítés a Madách Színház támogatásával, a Színház Madách SzínpadON című online programsorozatának könyvtári partnerprogramja keretében valósul meg. 
A belépés díjtalan! Sok szeretettel várunk mindenkit!

**

Dalszerelőműhely – Taylor Swift: Snow On The Beach

Kortárs Irodalmi Estek 

2024. május 17-én (péntek) a Kisfaludy Károly Könyvtár 2. emeleti rendezvénytermében (9021 Győr, Baross Gábor út 4.) 18 órakor a Kortárs Irodalmi Estek soron következő részében Dalszerelőműhely lesz Fazekas Gergellyel

Dalszerelőműhely

Dalszerelőműhelyt 2021 őszén indította el Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára, azzal a céllal, hogy megértse és megértesse, mi történik a popzene „belsejében”: mit csinál egy-egy dalban a kardántengely, a karburátor és a gyújtógyertya, vagyis olyan kérdésekre keresi a választ, hogy miként kapcsolódik egymáshoz szöveg és zene, mitől lesz izgalmas (vagy éppen kevésbé izgalmas) egy dallam, hogyan áll össze a hangzás és a harmóniavilág.

Taylor Swift „Snow On The Beach” című számáról szóló előadásában szó lesz a 13-as szám fontosságáról, Taylor Swift dalszerzői munkásságának sajátosságairól, arról, hogy párhuzamba állítható-e Taylor Swift költészete Shakespeare-ével, no és számos zenei kérdésről.

Fazekas Gergely

Fazekas Gergely (1977) a Zeneakadémia habilitált egyetemi docense. Az ELTE Bölcsészkarán végzett magyar és filozófia tanulmányokat követően a Zeneakadémia Zenetudományi Tanszékén diplomázott 2006-ban, azóta tanít zenetörténetet az intézményben, ahol 2013-ban doktori fokozatot szerezett. J. S.

Bach és a zenei forma két kultúrája című disszertációja 2018-ban könyv formában is megjelent. Alapítója a Zeneakadémia ifjúsági programjainak, a „Liszt-kukacok akadémiájának”, dolgozott zenei intézmények és fesztiválok tanácsadójaként, a Bartók Rádió műsorvezetőjeként, négy éven át főszerkesztője volt a Rózsavölgyi Kiadónak. Bach, Debussy és Kurtág György zenéjéről szóló szakmai tanulmányai angol, francia és magyar zenetudományi folyóiratokban jelentek meg, de rendszeresen ír nagyközönségnek szóló zenei publicisztikákat is. 2021 őszén az ISON-ban indította „Dalszerelőműhely” című, popzenéről szóló, nyilvános előadás-sorozatát.

A rendezvényre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni az űrlapon keresztül tudnak.

A rendezvényre sok szeretettel várunk mindenkit!

**

”Ahol az én bölcsőm ringott, szebb a vidék, szebb a termő róna”

Pünkösdi Nótadélután Győri Szabó József emlékére

2024. május 17-én (péntek) 16 órakor az Aranyhal Szabadidőközpont, Horgásztavaknál (Győr-Gyirmót) Pünkösdi Nótadélutánt tartunk Győri Szabó József emlékére ”Ahol az én bölcsőm ringott, szebb a vidék, szebb a termő róna” címmel.

Nótaénekesek: Bokor János, Bősi Szabó LászlóDóka ZsuzsaLukács Tímea. Közreműködik: Greznár Zoltán és zenekara.

Köszöntőt mond: Dr. Dézsi Csaba András polgármester és Szabó Jenő önkormányzati képviselő.

Parkolási lehetőség az Alcufer Stadion parkolójában – a vendégszektor parkolóban!

A rendezvény támogatói:

  • Dr. Dézsi Csaba András polgármester
  • Szabó Jenő önkormányzati képviselő
  • Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér
  • Aranyhal Étterem és Szabadidőközpont

A belépés díjtalan! Szeretettel várunk minden nótakedvelőt!

**

Terméketlen félhold – A modern Közel-Kelet születése 

Történelmi előadás

2024. május 14-én (kedd) 17.30 órakor a Bezerédj – kastély Művelődési Házban (9012 Győr, Győri út 90.) történelmi előadást hallhatnak Terméketlen félhold – A modern Közel-Kelet születése címmel. Előadó: Horváth Gábor, könyvtáros hadtörténész-technikus.

A belépés díjtalan! Mindenkit sok szeretettel várunk!

Kapcsolódó témák: #könyvtár |
további programok
2024-07-27

Tekerj a zöldbe!

Gasztrotúra a Szigetközben.

részletek
2024-07-27

Sztárokkal érkezik a Tóparty!

Az elmúlt évek színvonalát felülmúlva még változatosabb programokkal készülnek a szervezők.

részletek