Rágalmazás miatt egy év próbára bocsátották az újságíróból lett polgármesterjelöltet

Pintér Bence képtelen elfogadni, hogy hatalmasat hibázott

Győrplusz
2024.05.14. 16:34

Az ugytudjuk.hu-n Pintér Bence 2022. október 19-én megjelentetett egy írást, amely támadást indított Győr polgármestere, dr. Dézsi Csaba András ellen. Pintér azt állította, hogy dr. Dézsi jogtalanul vette fel a 35 éves munkaviszonya után járó jubileumi jutalmát, amit egyből át is utalt egy hematológiai betegek, rákos betegek kezelését támogató alapítványnak. Feljelentés született az újságíróval szemben, Pintért pedig a Szombathelyi Járásbíróság rágalmazás vétsége miatt egy év időtartamra próbára bocsátotta. Az újságíróból lett polgármesterjelölt viszont nem nyugszik.

Dr. Dézsi évek óta hangsúlyozza, hogy Pintér az ugytudjuk.hu újságírója, státuszát kihasználva az LMP párt aktivistájaként gyalázza őt, amit Pintér következetesen tagadott, és kikérte magának ezt a minősítést. Az idő úgy tűnik, mégis Dézsit igazolja, hiszen Pintér ma már az az LMP, Momentum, MSZP színeiben indul a polgármesteri székért a választásokon.

Dr. Dézsi Csaba András jogi képviselő útján a cikk megjelenését követően feljelentést tett nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétségének alapos gyanúja miatt. Az ügy a Szombathelyi Járásbíróságra került: a bíró tárgyaláson kívül hozott egy büntetővégzést, amely megállapította Pintér Bence bűnösségét: egy év időtartamra próbára bocsátották. Ebből a végzésből kiderült, hogy bár egy polgármester közszereplő, de ebben a minőségében sem kell mindent eltűrnie! Egyértelműsítették, hogy minden újságírónak feladata az alapos, pontos és minden részletre kiterjedő fogalmazás, a válaszokat pedig semmilyen formában sem hamisíthatja meg.

Pintér viszont nem járt el körültekintően, hiszen a nevezett cikket egy bizottsági tervezet alapján írta meg, nem megvárva a döntést. A jegyző tájékoztatását sem várta meg – bár küldött neki megkeresést –, mielőtt publikálta az írását. A vonatkozó jogszabályt is pontatlanul idézte, pont azt a részt kihagyva, amely egyértelműen részletezi, kinek is jár a jubileumi jutalom.

Pintér rosszhiszeműen az egész jubileumi jutalom ügyét úgy állította be, hogy dr. Dézsi az jogsértően igényelte, hiszen nem jogosult rá, majd levezette, hogy szerinte miért nem.

A bíró kitért rá, hogy mivel a cikk mellőzte a tényszerűséget, sőt a tényeket elferdítve tálalta az olvasók elé, dr. Dézsi társadalmi megbecsültségét negatív irányba befolyásolta, ezáltal az emberi méltóságát is megsértette. Súlyosbította a helyzetet, hogy a lejárató cikket több más portál is átvette, azokra olvasói, követői interakciók érkeztek, így a nagy nyilvánosság előtti elkövetés ténye is egyértelműen megállapítható volt. 

Pintér nem fogadta el a büntetővégzésben foglaltakat, így védőjével tárgyalást kezdeményeztek, amelyre idén április 11-én került sor. Ahol ugyanazok hangzottak el, amelyek a korábban kiadott büntetővégzésben találhatók, s az ítélet is maradt: rágalmazás vétsége miatt egy év időtartamra próbára bocsátották.

Viszont annak ellenére, hogy már másodszor is kimondták a bűnösségét, Pintér Bence továbbra sem nyugodott bele, így a Szombathelyi Törvényszékhez fordult.