Pünkösdi bazilikajárás a főapáttal Pannonhalmán


2024-05-19
Pannonhalma
Egyedülálló programmal várja a Pannonhalmi Főapátság május 19-én, pünkösdvasárnap a látogatókat. Maga a pannonhalmi főapát, Hortobágyi T. Cirill vezeti körbe a nyolcszáz éves bazilikában az érdeklődőket Az én bazilikám elnevezésű programsorozat részeként. A vezetés után Cirill atya egy kis szörp és levendulás puszedli melletti közös beszélgetésre hívja a vendégeket.
Hirdetés

A bencés közösség 2024-ben ünnepli a pannonhalmi szerzetestemplom, a Szent Márton-bazilika középkori felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját. A centenáriumra a Főapátság számos különleges programot szervez. „Az én bazilikám” rendhagyó tárlatvezetés is ezek sorába tartozik.

A sétákon a szerzetesközösség egy-egy tagja, valamint a kulturális, a művészeti, a tudományos és az egyházi élet országosan ismert és elismert képviselői együtt kalauzolják a vendégeket. Nemcsak a templom évszázados falai között, hanem saját szívük mélyére is. A résztvevők így a bazilikán túl a szűkebb és tágabb értelemben vett bencés család tagjait is személyesen megismerhetik saját történeteiken keresztül.

A nagysikerű programsorozat harmadik, május 19-i alkalmának házigazdája Hortobágyi T. Cirill főapát. Cirill atya csaknem fél évszázada, 1977 óta kötődik Szent Márton hegyéhez, először mint bencés diák, majd mint bencés szerzetes, hittanár, földrajz-biológia szakos tanár. Ő indította el az „Apátsági termékcsalád” programot, maga kutatta fel a régi szerzetesi receptúrákat, majd kísérte az ezekre alapozó termékfejlesztést és gyártást. Számos fiatal szerzetes nevelője, sok bencés diák és öregdiák lelkiatyja. 2018 óta pannonhalmi főapát, az első apát, Szent Asztrik 86. utóda.

Cirill atya mellett a nemzetközi hírű, Ybl-díjas építész Gutowski Robert kíséri a vendégeket. Ahogy a főapát úgy Robert életének is iskolás kora óta meghatározó része Pannonhalma. Kötődését nem csak az itt töltött diákévek jelentik, hanem maradandó és nagyszerű kortárs építészeti alkotások, mint a Pannonhalmi Bencés Gimnázium díszterme vagy éppen a domboldalba simuló modern tornacsarnok. Jelenleg a Budavári Királyi Palota komplex rekonstrukcióján dolgozik.

Cirill főapát és Gutowski Robert pünkösdvasárnapi vezetésükön a bazilika megújulásait helyezik előtérbe. A templomépítészet velejárója ugyanis, hogy minden kor hozzátesz valamit a meglévő épülethez. Saját önértelmezését, egyházképét, kulturális környezetét is megjelenteti az évszázados múlt öröksége mellett. Nincs ez másképp a Pannonhalmi Szent Márton-bazilikában sem.

A templom 2012-es felújítása az itt élő szerzetesközösség és John Pawson építész közös munkájának eredménye. A séta a 13. és 21. századi építészet találkozási pontjain és a templom imádkozó közösségét alkotó bencés szerzetesek szempontjain vezet végig. Hiszen a szerzetesközösség is olyan, mint a templom: egyszerre örököse a múltnak és reményteli hordozója a jövőnek.

Az egyedülálló vezetésre jegyek korlátozott számban kaphatók ITT.

Kapcsolódó témák: #Pannonhalmi Főapátság |
további programok
2024-07-27

Tekerj a zöldbe!

Gasztrotúra a Szigetközben.

részletek
2024-07-27

Sztárokkal érkezik a Tóparty!

Az elmúlt évek színvonalát felülmúlva még változatosabb programokkal készülnek a szervezők.

részletek