Dr. Dézsi: Ipart kell építeni, olyat, ami a lakosságot nem veszélyezteti!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Marcali Gábor
2024.05.16. 10:45

Ahogy arról szerda este tudósítottunk nagy bejelentést tett közösségi oldalán a városvezető, melyről a Győr+ Rádióban is beszámolt dr. Dézsi Csaba András a rendkívüli viziten. Egy több lépcsős tárgyalási folyamat eredményeként új besorolást kap az Ipari Park 2, hála a polgármester hathatós munkájának. „Teljesítettem, amit a lakosság kért tőlem, ismét sikeresen elvégeztem a feladatomat!” - hangsúlyozta a vizitelő városvezető.

„Végre megszületett annak a munkának az eredménye, amit egy éve elkezdtünk. Több mint 1,5 éve létrehoztuk az ipari park kettőt, ami nagyjából 20 évre határozza meg Győr jövőjét” – kezdte a találkozót dr. Dézsi Csaba András, majd felidézte a rendszerváltás utáni időszakot, amikor 14 gyárat bezártak a városban és hatalmas volt a munkanélküliség. „Aki felelősen tervezi a jövőt látja, hogy fontos az ipar fejlesztése, de nem csak az autóiparban kell gondolkozni. A kormány az elképzeléseink mellé állt, 10 milliárd forintot kaptunk terveink megvalósítására, az ipari park 2 kialakítására” – sorolta az eredményeket a polgármester.

Egyúttal tovább folytatta a projekt történetét, hiszen a már említett területre aztán rákerült a GIPZ, azaz a jelentős mértékben zavaró hatású ipari besorolás. „Szerettük volna, hogy ez megváltozzon, hiszen semmi nem indokolta ezt a besorolást. Civilek – akikről aztán kiderült persze, hogy nem civilek, hiszen indulnak a választáson – elkezdték terjeszteni egy akkumulátorgyár építésének hírét, de a Volkswagen konszern is bejelentette, hogy nem szeretnének a régióban fejleszteni” – világított rá a háttérben zajló eseményekre és az elterjedt fals információk negatív hatásaira a városvezető.

A város első embere elmondta, ipart kell építeni, olyat, ami a lakosságot nem veszélyezteti. „Ez nekem orvos-polgármesterként különösen fontos, ezért is végzünk légszenyezettség mérést a város egész területén. Most egy bejelentés nyomán éppen Szabadhegyen zajlanak vizsgálatok. Sajnos annyira megijesztették a győrszentivániakat, hogy valóban elhitték, hogy őket meg fogják mérgezni. Sérült a mentális egészségük a felesleges ijesztgetés hatására. A politika a dolgok ügyeinek intézése, nem egymást kell szidni, hanem dolgozni és tárgyalás útján elintézni a teendőket” – hangzott el a csütörtöki rádióműsorban.

Egyúttal kiderült az is, hogy a terület besorolásának módosítása egy több lépcsős tárgyalás eredménye. „Egy általános ipari területté szerettük volna nyilvánítani ezt a területet. Jelentjük, ez megtörtént! Az új besorolásról szerdán tárgyalt és döntött a Stratégia Kabinet, a döntés pedig csütörtökön felkerülhet a kormany.hu-ra, társadalmi egyeztetésre. Nagyjából 7-10 napon belül végül a Magyar Közlönyben is megjelenhet. Fontos változás ugyanakkor az is, hogy egy véderdő sávot is létesítünk a területen – ezt is belerakattam a rendeletbe” – ismertette dr. Dézsi Csaba András, kiemelve, hogy Orbán Viktorral is egyeztetett a besorolás módosításának fontosságáról.

Maradva az ipari parknál, a múltbéli beruházási folyamatokról is szót ejtett a polgármester. „Szóbeszéd alapján is tudjuk, hogy elődöm idején egyesek milliókat kerestek az ipari park fejlesztésen, én most azt tudom mondani, hogy az biztos, hogy az ipari park 2 kialakításával már 10 milliárd forintot nyert a város eddig!”

Dr. Dézsi rámutatott arra is, hogy amikor a betelepült vállalatok megkezdték az adófizetést jelentős bevétel folyt be a város kasszájába, ennek ellenére nagyon sok fejlesztés elmaradt a korábbi években. A polgármester kiemelte, hogy Győrben jelenleg egy tudatos építkezés zajlik, a környezetvédelem szempontjából is rengeteg projekt indult, például a Zöld Győr keretében. A városvezető példaként említette azt, hogy 52 új buszt szerzett be a város, ebből 12 elektromos hajtású jármű.

„Szépen, jó úton, békében haladunk! Biztonság, béke, egészség!” – mondta a polgármester, majd ismét hangsúlyozta: egyáltalán nincs is szándék a tekintetben, hogy Győrben akkumulátorgyár épüljön. „Rémhíreket lehet terjeszteni, a baj, hogy ezeket elhitték, annak ellenére, hogy mondtuk, hogy erről nincs szó” – húzta alá ismételten a város első embere. Dr. Dézsi hozzátette azt is, hogy Győr fejlődik, mindezt úgy, hogy együttműködik a kormányzattal, folyamatosan zajlanak az egyeztetések, így a többi között a szolidaritási hozzájárulás visszaigénylésével kapcsolatban is, melyet újabb beruházásokra fordítana a város.

A műsor második felében elsőként sportról esett szó, hallgatói kérdésre reagálva a polgármester elmondta, nagyon szorít a focistáknak, hogy feljussanak az NB I-be. „Korábban komoly energiákat mozgósítottam, hogy egy kiváló szponzor álljon a klub mögé, sokat tárgyaltam Világi Oszkárral. Látszik, hogy egy szisztematikus építkezés zajlik. Azt mondom: győznünk kell, Győrnek NB I-es csapat kell! Hajrá ETO!”

Sportos fejlesztésekről is kérdezték a műsorvezetők vendégüket, így a gyönyörűen felújított csónakházról is beszélt dr. Dézsi. „A Rába ETO csónakház új köntöst kapott, amellett, hogy megmarad eredeti funkcióját tekintve és a GYAC-osok továbbra is tudják használni, a felső szinten egy ETO-klubbot hozunk létre, egy közösségi teret, hogy újra egybefogjuk a családot. Nyüzsgő életet szeretnék kialakítani, közönségtalálkozókkal, ahol ETO szívvel barátokat találhatunk. Jelenleg belsőépítési átalakítás zajlik, fantasztikus lesz az egész!” – emelte ki büszkén a városvezető.

Hasonlóan büszkén említette az egyesületek, klubok eredményeit, remekelnek ugyanis a csapatok, ráadásul a győrieknek is egyre több lehetőségük van magas színvonalú körülmények között sportolni, a többi között ezért is jött létre újból a Rába ETO.

Győrben mindenki megtalálja a szórakozási lehetőségét, rengeteg programot kínált az elmúlt hétvégén is a város. „Győrben jó élni. Olyan polgármester vagyok, aki szeret utánanézni a dolgoknak. Rend van a városban és tisztaság, nincs az a kosz, mint 5 évvel ezelőtt. A tennivaló sok, az egyedi esetek kirívóak, de dolgozunk, a közbiztonság érdekében is sokat tettünk, létrehoztuk például a Városrendészetet is. A programokat illetően pedig örömteli, hogy ilyen sokszínű a kínálat” – sorolta a városvezető.

A vasútállomás felújítása is szóba került természetesen. A polgármester ismertette, hogy több sikert elértek, a börtön mellett található garázsokat hamarosan elkezdik lebontani, így a kis „S” kanyart végre megszüntethetik, ami ugyancsak úgy valósulhatott meg, hogy a MÁV-val megegyezett a város. De a társasággal zajlanak egyéb tárgyalások is, az egykori liftek felújításával például megvalósulhat az akadálymentesítés. „Az állomás felújítására senki nem gondolt, senki nem foglalkozott vele. Varázspálcám nekem sincs, de jó úton járunk, ezen kell tovább haladni!”

Az egészségüggyel kapcsolatos teendők témájában dr. Dézsi elmondta: a mentőállomás is egy sikersztori, melynek megvalósításában az országgyűlési képviselők is jelentős segítséget nyújtottak. „Ezért is mondom mindig, hogy fontos közösen, csapatban dolgozni” – emelte ki a rádió vendége, majd méltatta a modern intézményt és felsorolta a további egészségügyi fejlesztéseket, így a rendelők felújítását és vázolta a terveket is. „A belvárosi rendelő borzasztó állapotban van, itt is szükséges a felújítás. Jelentős az is, hogy a háziorvosoknak rezsitámogatást nyújtunk. Nagyon sok apró, háttérmunka zajlik, amit sok esetben a győriek nem is látnak. De ahogy szoktam mondani, a munkának egyetlen titka van, csinálni kell!” zárta a rendhagyó vizitet dr. Dézsi Csaba András.

A teljes beszélgetés már visszahallgatható:

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos