Elvarázsolta Győr a dán zenészt, dalt is írt a városunkról

Havassy Anna Katalin Fotó: Frederik Cornelius Facebook
2024.05.16. 14:55

Frederik Cornelius Dalby egy dán fiatalember, aki a zenével tudja leginkább kifejezni magát, de ahogy a Mandinernek nyilatkozta: a magyar kultúra és gasztronómia szerelmese már egy jó ideje. Nemrég Győrben járt, a város pedig egyszerűen lenyűgözte! Sőt, egy dalt is írt Győrről, amihez videó is forgott.

Frederik 2018-ban ismerkedett meg Magyarországgal, erről is a Mandiner cikkezett. A budapesti zenei pezsgésbe nyerhetett bepillantást egy meghívás által, s a rengeteg élőzenés hely, a hétvégenként zsúfolásig megtelt romkocsmák hangulata magával ragadta a dán muzsikust. Frederik pedig nem csak úgy érezte, hogy vissza kell még térnie az országunkba, hanem egyre inkább magáénak érezte a kultúránkat, megkedvelte az embereket és tulajdonképpen egész Magyarországot.

A fiú egyébként korán megismerkedett a zenéléssel, már háromévesen dobolt és tizenhárom éves volt, amikor megírta az első saját dalát. Tizenöt évesen már bárokban zenélt, tizennyolc évesen pedig az első dalát is kiadták. Miután járt Magyarországon, arról posztolt, hogy szívesen koncertezne egyszer hazánkban is. Ezt a bejegyzését olvasta egy Szegeden élő dán férfi, s hamarosan valóra is válhatott Frederik vágya. Sőt, 2022-ben Szegedre is költözött, amelyet ő csak a „napfény városának” hív. A magyar nyelvet is roppant mód megkedvelte, igyekszik is amennyire csak lehet, elsajátítani. Szintén 2022-ben az X-Faktor tehetségkutató műsorban, már egy magyar nyelvű, saját dallal lépett a zsűri elé, amelynek a „A Szeretet nyelvén beszélsz” volt a címe. Frederik pedig egyre inkább beleszeretett Magyarországba:

„Hadd magyarázzam el! A természeti környezet csodálatos: hegyek, sok-sok tó és folyó, remek éghajlat, és természetesen a nagy Alföld délen. Ezen kívül pedig nagyon kedvelem az embereket és az ország gazdag történelmét is. Az ételek elképesztően hívogatóak, és este nyolc után a bor is. (Nevet) A magyar kultúra és gasztronómia szerelmese vagyok. A YouTube-csatornámon erre is nagy súlyt fektetek!” magyarázta a mandiner.hu-nak adott interjújában. A videós csatornáját egyébként 2021-ben indította el, amolyan különleges hangulatú útifilmeket készít. Járt már például Kübekházán is.

Így jutott el Győrbe, ahová vonattal érkezett meg. Már a vasútállomáson megismerkedett Baross Gábor vasminiszterről szóló tablókkal, s kiemelte, hogy nagyon szereti az országunkban, hogy megőrizzük a történelmünket. S igaz, hogy eső fogadta, de bízott benne, hogy hamarosan eláll, s mintha csak megrendelte volna az időjárást: 20 perc múlva kisütött a nap így nekiindulhatott, hogy felfedezze a belvárost. Persze nem hagyhatta ki az Győri Audi ETO KC említését sem, s örömét fejezte ki, hogy dán játékos is erősíti a zöld-fehér csapatot.

Nem sokkal később pedig már az ő dobogós magyar városairól is beszélt: Szegedet a harmadik, Pécset a második, míg Győrt az első helyre tette! Köszönjük Frederik!

Hangsúlyozta, hogy a belváros rendezett és többek között elvarázsolták a gyönyörű győri épületek, a Széchenyi téren a Bencés templom, a Mária oszlop, s hogy „minden annyira barokk!”

„Gyönyörű város, mindenkinek meg akarom mutatni!” – mondja videójában a dán zenész, majd a Dunakapu téren keresztül a Dunához vezetett az útja, amely szintén lenyűgözte. Ahogy a Lépcső köz is, amelyet izgalommal fedezett fel, hasonlóan a többi szűk utcácskához, amelyek kiemelten tetszettek neki. Frederiket megnyerte magának Győr, az tisztán látszott!

S ahogy a videóban is többször kitért rá, a legújabb dalához is leforgatták a klipet amikor itt voltak, azon az esős-napos márciusi vasárnapon. A dal címe egyébként „To Budapest From Győr”: egy kellemes, dallamos, fiatalos nóta. Kihangsúlyozza, hogy Győr és Budapest között a távolság szinte csak egy óra, és hogy az embereknek nem kell félnie új helyeket felfedeznie, hiszen ki tudja, mi várhat rá: egy új randevú vagy épp egy új barátság?!

Köszönjük a látogatást, az őszinte szavakat Frederik, s persze a dalt és a klipet is, amely szintén remekül megmutatja, milyen csodálatosan hangulatos és szerethető város is a miénk.

Örülünk, hogy egy dán fiatalember is jól érezte magát nálunk, várunk vissza, bármikor! 

Kapcsolódó témák: #szórakozás | #turizmus | #zene |