Robban a cukiságbomba: szuszogós kis malacka az állatkert új lakója

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2024.05.17. 16:15

Most még csak picivel több mint 6 kiló, de hamarosan ennek a tízszerese is lehet a Xantus János Állatkert kis jövevénye. Magyarországon is egyedülálló a győri földimalac szaporulat, melynek újabb tagja, az elég érdekes kinézettel bíró, ám annál barátságosabb és cukibb élőlény. A márciusban született csövesfogút az intézmény munkatársai otthon gondozták, az elszakadás pedig érthető módon nehéz, de eljött a pillanat, hogy éjjel s nappal is állandó lakója legyen a kertnek a most még névtelen nőstény.

Egy kicsit sem volt félős a különös emlős, mikor a sajtó munkatársai pénteken körülvették az állatkertben. Mitöbb, szívesen szaglászott és barátkozott, nem mellesleg cumizás közben fotózkodott. Sebestyén Esztertől szívesen fogadta a tejpótlót, az állatgondozó volt ugyanis az, aki az utóbbi napokban befogadta otthonába a kis apróságot. „Minden kisbaba nevelése nehézségekkel jár és álmatlan éjszakákkal, de szerencsére nem volt vele semmi probléma. Kicsit félve fogadta a család, de megnyugtattam őket, hogy semmi baj nem lesz, tényleg olyan mint egy csecsemő, csak eszik és alszik. Így is volt az első időkben, aztán ösztönéből adódóan néha elkezdett kaparni, de kellő odafigyeléssel jól megfértünk egymás mellett, az egész lakásunkat használta. Nagyon szerették a gyerekek, barátságos volt, nagyon a szívünkhöz nőtt” – mesélte közös élményeiket az állatgondozó. Eszter elárulta, hogy könnyebb legyen az elválás nem adtak nevet kedvencüknek, de sokféleképpen becézték, így például Nyuszimuszinak vagy Büdinek is.

A Győri Állatkert az afrikai földimalacot Európai Fajmegőrzési Program keretei között tenyészti a kontinensen egyedülálló sikerességgel. A hím Jar-jar, legelső párjával nem tétlenkedett családalapítás ügyében, 2010 tavaszán bekerültek a hírességek közé azzal, hogy az ő kicsinyük lett Magyarország első földimalac bébije. Akkor a világon ő volt a harmadik kis földimalac, amely állatkertben született. Aztán néhány évvel később megszületett a kishúga is. A 2019-es esztendő is fordulópont volt, ekkor érkezett a valenciai állatkertből egy új nőstény, Sofie. Jar-Jarral titokban újabb bébivel örvendeztették meg az intézményt. És ez még nem minden, 2022-ben ugyanis csatlakozott a párhoz Lola, akivel Jar-Jar azonnal szerelembe esett, most az ő kölykük világrajöttét ünnepelheti a kert.

A termeszevő emlős most még csak tejpótlóval tölti meg csupasz pocakját, de már a speciálisan nekik készített földimalac „tápot” is kóstolgatja. Életének első órái nem voltak zökkenőmentesek, hiszen édesanyja nem igazán foglalkozott vele, nagy szerencse, hogy a gondozók kamerán keresztül kísérték a születést, így gyorsan a jövevény segítségére tudtak sietni. „Odún kívül, kissé kihűlt állapotban volt érkezésünkkor, de gyorsan felmelegítettük és megitattuk. Az első húsz napban én vettem magamhoz, akkor 2-3 óránként szükséges volt etetni, ráadásul nagyjából 30 fokos környezetet kellett neki teremteni. Szerencsére 10 hetes már, és teljesen egészséges. Földimalac házunkban a szülei élnek, de mivel tenyészprogramban neveljük őket, elképzelhető, hogy a későbbiekben más európai állatkertbe kerül majd a karmos kedvenc” – ismertette dr. Bagó Bálint állatorvos.

A földimalac Afrikában, a Szahara alatti területeken él. Termeszekkel táplálkozik, a termeszvárak szétbontásában mesterien használja termetes ásó karmait. Akár tíz méteres gödröket is ás magának, amelyeket a környék többi állata is előszeretettel kibérel, ha már elhagyatott.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka