A szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben

MTI Fotó: Robert Fico hivatalos Facebook oldala
2024.05.19. 13:12

Robert Fico, a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben - közölte vasárnap Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter.

Négy nappal a kormányfő elleni támadás után Kalinák azt mondta, hogy “egyelőre elmúltak a legrosszabb félelmek”, ugyanakkor a politikust egyelőre nem szállítják el a besztercebányai kórházból. “Már nincs közvetlen életveszélyben, de állapota továbbra is súlyos, és intenzív ellátásra szorul” – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

A kormányfő szerda óta van kórházban, amikor egy férfi tüzet nyitott rá. A kormányfő sérülései nagyon súlyosak voltak. Szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a közép-szlovákiai Besztercebánya kórházában.

“Úgy ítélhetjük meg, hogy az állapota stabil, és a prognózis pozitív” – mondta Kalinák a kórház előtt. “Most már mindannyian egy kicsit nyugodtabbak vagyunk” – mondta, hozzátéve, hogy Fico egyelőre a kórházban marad.

A támadó, akit a szlovák média a 71 éves Juraj Cintulaként azonosított, öt lövést adott le Robert Ficóra, négyszer eltalálva őt.

A férfit szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (Pezinok) székhelyű speciális bíróság elé állították, ahol előzetes letartóztatásba helyezték.

Az 59 éves Robert Fico azóta tölti be a kormányfői tisztséget, hogy Irány (Smer-SD) nevű pártja tavaly ősszel megnyerte a parlamenti választásokat.

Fotó: Robert Fico hivatalos Facebook oldala

Kapcsolódó témák: #merénylet | #Robert Fico | #Szlovákia |