Erőn felül is menteni

Venesz Klaudia Fotó: Győri Állatmenhely/Baranyai Réka
2024.05.19. 17:46

Kapacitása csúcsán jár a Győri Állatmenhely, sorra érkeznek a kutyák és macskák. Egy négylábút sem hagynak cserben, de ennek az az ára, hogy ők és az ideiglenes befogadók is a végletekig terheltek.

Hatósági elkobzás, lakossági bejelentések és a telepen élő mintegy 140 kutya és 55 cica ellátása teszi ki a menhely dolgozóinak napjait. Nincs megállás – vonulnak a hét minden napján, akár a késői órákban is, hiszen erre tették fel az életüket. Az utóbbi néhány hétben sűrű volt a program. A Zöld Mancsok Lébényi Állatvédő és Természetvédő Egyesület fedezett fel egy Abda melletti tanyán elhagyatott kutyákat, az ő közbenjárásukra és segítségkérésük után fogták be a csahosokat. Az állatok a szocializáció és az emberi érintés teljes hiányával éltek a telken és az elvadult életnek eredménye is lett: folyamatosan érkeztek az almok. Fontos volt a szervezetek összehangolt akciója, hiszen a Szurkolók az Állatokért Alapítvány közreműködött a becsapdázásban és a szállításban is segítettek. A hosszas procedúra eredményeképp innen nyolc kölyköt fogtak be eddig, de egy anyakutyát még nem sikerült elcsípni. Ezzel párhuzamosan egy másik esettel is foglalkozni kellett, egy Győr környéki településen már hatósági beavatkozásra volt szükség. Az elkobzás során 8 felnőtt és négy kölyök került a menhelyre, vagy ideiglenes befogadóhoz. Az oltási program már zajlik, chipelve, egészségesen kerülhetnek végleges otthonukba júniusban – mesélte Baranyai Réka, az állatmenyhely dolgozója.

A nem várt események sorát egy öttevényi befogás követte. Lakossági bejelentés érkezett a kavicsbánya környékén kóborló állatkákról, innen egy anyakutyát és négy vizsla-jellegű apróságot hozott el a lébényi egyesület egyik önkéntese. A hab a tortán egy magasvemhes szuka hat héttel ezelőtti érkezése volt, aki befogadása után néhány nappal 7 picit ellett.

Az Emberek az Állatokért Alapítványnak most mi segítünk: bemutatjuk a gazdára váró kölyköket.

Baranyai Réka elmondta, hogy jelenleg 25 kiskutya áll a gondozásuk alatt. Egy részüknél még zajlik az oltási program, de van, akivel már most is meg lehet ismerkedni. A kölyköket a legkönnyebb örökbe adni, mégis ők kerülnek vissza a legnagyobb arányban, mert a leendő gazdik nem gondolják át, mivel jár egy kölyökkutya tartása – hívta fel a figyelmet a gondozó. Az ő energiáikat le kell kötni, nem véletlen, hogy több alom esetében jár az örökbe fogadás kutyaiskola-, vagy kutyaovi-kötelezettséggel. Többszörös a túljelentkezés egy-egy babára, de az a jellemző, hogy egy alomból 2 eb is visszakerül. A kölyökkor nagyon nehéz időszak, sok türelmet és időt igényel. Ők még nem kész kutyák – tudtuk meg Rékától.

A kicsiket ismerik, és a habitusuk alapján ajánlják lakásba, vagy kertes házba őket. A szocializációjukat a menhelyen és az ideiglenes befogadóknál elkezdik – a program része a nyakörvhöz, pórázhoz és sétához szoktatás, de figyelnek arra is, hogy a védencek gyerekekkel, vagy más állatokkal is találkozzanak.

Az örökbefogadás menete egyszerű: a menhellyel üzenetben is fel lehet venni a kapcsolatot, egy bemutatkozó leírás után a dolgozók elküldik az elérhető és kritériumoknak megfelelő kicsik képét.
A nagyobbakra is lehet jelentkezni, és a sétáltatókat is várják szerdától péntekig 14 és 17 óra között, hétvégén és ünnepnapokon pedig 9 és 12 óra között.

Kapcsolódó témák: #állatmentés | #Győr | #Győri Állatmenhely |