Dr. Dézsi: olyan csapatot teremtettünk, amelyik Győr érdekeit viszi előre!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Vig Norbert
2024.05.22. 09:47

Mindig is hitt a csapat erejében Győr polgármestere, egy kiválóan működő szakmai közösség ugyanis nemcsak a sportban, egy klub életében lehet meghatározó, hanem egy város fejlődését is szolgálhatja a háttérben munkálkodó szakemberek együttese. Városunkban pedig az elmúlt években több területen is kimagasló fejlesztések valósulhattak meg, mint például az Ipari Park 2 létrehozása, mely dr. Dézsi Csaba András közbenjárásával végre új övezeti besorolást kapott.

A szerdai vizit kezdetén dr. Dézsi megköszönte a Katasztrófavédelem és a Győr-Szol kollégáinak munkáját, akik egész este dolgoztak a viharkárok eltakarításán, hiszen városunkat is elérték a heves zivatarok.

A témát illetően a polgármester azt is hangsúlyozta, hogy mikor átvette a város vezetését abszolút nem volt karbantartás, koszos volt Győr. „Egy-egy nagyobb esőzés után állt a sár, eltömítette a lefolyókat. Nagy javulás történt, de messze nem vagyunk még a végén” – tette hozzá a város első embere.

Sportélményeiről is beszélt a polgármester, hétfőn ugyanis részt vett az ETO FC Győr és Vasas feljutási csúcsrangadóján. „Nagyon jó volt a csapat, a siker kapuja előtt állunk, elérhetjük azt a célt amire vágytunk. A korábbi tulajdonosnak nem volt eltökélt szándéka, hogy az ETO feljusson az NB I-be. Mivel ez számomra elfogadhatatlan, a tingli-tangli játékot nem szeretem, ezért úgy döntöttünk, hogy nem pénzt adunk a csapatnak, hanem egy olyan hátteret teremtünk ami előre viszi a klubot. Egy olyan tulajdonos kellett, aki komolyan vette, hogy fel kell jutni az NB I-be. Így kerestem meg Világi Oszkárt. Az is fontos, hogy a szurkolók kitartottak, nem kétség: a győri szív zöld-fehér. Csapatépítéshez értek, a kardiológiai osztályon és a városházán is ezt teszem, olyan csapatot kell teremtenem, amelyik Győr érdekeit előre viszi!” – ismertette dr. Dézsi Csaba András. „Egyetlen dolgot nem szabad: lebecsülni az ellenfelet és a döntetlenre játszani!” – ezt már a soron következő Ajka elleni meccs kapcsán említette a vizitelő városvezető.

A stadionról szólva a polgármester elmondta, hogy a Katasztrófavédelem a létesítmény egyik oldalát veszélyesnek nyilvánította, ezért van lezárva. „Felépítettek egy stadiont korábban, de rosszul, négy és fél éve dolgozunk azon, hogy rendet teremtsünk, Világi Oszkár partner ebben, biztosan megoldjuk ezt is!”

Május 26-án a Széchenyi téren, délután 16 órától a Győr+ Média közreműködésével bárki megtekintheti a végső összecsapást, az Ajka-ETO meccset, mindenkit várunk szeretettel, szurkoljunk együtt! Hajrá ETO, hajrá Győr!

Sportnál maradva a női labdarúgók teljesítményét is elismerte a polgármester. A lányok legyőzték a Fradit, így előnyben várják a következő mérkőzést.

„Nagyon jól teljesítenek a sportolóink, a női kosárlabdázok is remekeltek a szezonban, a férfi kéziseink bejutottak az NB I-be, bent vagyunk a Final4-ban a női kéziseink segítségével, tényleg sorozatosan jönnek az eredmények, amikre méltán lehetünk büszkék.”

Dr. Dézsi szombaton a Virágpiacra látogatott, úgy véli fontos, hogy a Belváros és környéke újra megteljen élettel.

„Sajnos kiürült a Belváros, életet kell lehelni a centrumba, így itt is jelentős változtatásokat eszközöltünk. Például jogszabály-módosítással szabályoztuk a bérelhető üzlethelyiségek kiadását. A piac nagyon szép volt az elmúlt hétvégén, minőségi árukkal várják a kereskedők az érdeklődőket csütörtökön délelőtt, míg szombaton 13 órától. Látogassanak ki, érdemes” – zárta a műsor első felét a polgármester.

Nagyon nagy igény mutatkozott az ipari park fejlesztésére, különösen azért, mert egy lábon állt a gazdaság, az autóipar volt a meghatározó. Dr. Dézsi Csaba András úgy véli, hogy a városban olyan ipart kell építeni ami diverzifikálja az ipar struktúráját. „Az ipari park 2 létrehozása az első terület kiépítése mellett a legnagyobb fejlesztés a rendszerváltás óta. Felháborító ahogy ijesztgették a győrieket, a szentivániakat olyan gyárak letelepedésével, mely az egészségünkre káros lehet. Szó sem volt erről, ma már tudjuk, hogy ez csak egy politikai kampány része volt. Lítiumot is csak azért találhattak a talajvízben – mivel nincs is akkumulátorgyár – mert az a mezőgazdasági műtrágya összetevője. Diplomáciai úton elkezdtük intézni a terület besorolásának módosítását. Mikor legutóbb itt járt Győrben nálam miniszterelnök úr, ő javasolta, hogy írjak egy levelet Szijjártó Péternek. És valóban elértük a célunkat, átsorolták az övezetet, így a győriek, a szentivániak biztonságban tudhatják magukat. Kérem a Győrszentivániakat, hogy ne higgyenek a rémhíreknek, gondolják át azt, hogy ilyen emberekre ne bízzák a sorsukat, akik álhírekkel ijesztgetik őket” – mutatott rá a polgármester. Egyúttal kiemelte, szépen fejlődik a városrész, jövőre 3 milliárd forinttal jut több útfejlesztésre, ami érinti természetesen Győrszentivánt is.

A városvezető ismertette, hogy kérésére az új rendelet módosításába bekerült a véderdő sáv kiépítése is, ez is megvalósul a jövőben. „Ez az ami megnyugtatja az itt élőket. Véderdő sáv lesz a település felőli részeken, így kerek ez a történet!” Dr. Dézsi megköszönte a képviselő dr. Sík Sándor munkáját, sajnálatát fejezte ki, hogy a választásokon nem indul, de úgy véli, utódja, a helyi lokálpatrióta Burján Dávid is hasonló határozottsággal és lelkesedéssel képviseli majd a szentivániak érdekeit.

Tömegközlekedés is szóba került, hiszen 52 új buszt állított forgalomba a város, melyből 13 elektromos hajtású, ráadásul közel 15 helyen telepítettek ki új buszvárót, de ezen a területen is folytatódnak a fejlesztések. Ahogy a babaligetnél is, mely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. „Több mint 3000 fát ültettünk el Győrben az elmúlt években. A babaliget betelt, ami jelzi azt is, hogy szép számmal születnek gyermekek a városunkban. Zsákos öntözéses technikát létesítettünk, így a növényeknek folyamatos a vízellátás” – ismertette a polgármester, hozzátéve, hogy a Zöld Győr projektben dr. Szálasy László volt segítségére, aki szintén átadja a stafétát.

Végezetül a városvezető szólt arról, hogy a Püspökerdő és a szentiváni tölgyes mellett zöldterületté nyilvánítják a marcalvárosi kiserdőt, ami azért nagy eredmény, hiszen ha korábban nem lett volna változás a polgármester személyét illetően, akkor a területen már lakóparkot létesítettek volna.

„Azért nem védett területté nyilvánítjuk, mert a töltés oldalánál szeretnénk egy kerékpárutat is kiépíteni, de egy nyilvános illemhely telepítése is a tervek között szerepel! Sokan szeretik a kiserdőt, az infrastrukturális beruházásokkal még inkább alkalmas lesz a rekreációs tevékenységekre!”

A teljes beszélgetés itt visszahallgatható:

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos