Gyarapodnak az ünnepi desszertnek, ahogy ez a tömény csokoládés torta is egy kis piros gyümölccsel az asztal dísze is lehet az adventben.
Azonnal eszünkbe jut a jól ismert Zacher tortánk, ám ez talán még egyszerűbb és még keserűbb. Ezért is tálaltam édes lekvárral, csokoládéöntettel és egy kis felvert tejszínnel. Rengeteg variáció van a díszítésre, és ahogy megérkezett az advent, úgy bátran készíthetjük a cukormázas, habcsókos, szárított almás, narancskarikás, tűlevél mintájú díszeket. Az ünnepi asztal legyen mindig díszes, illatos és megterített, így várjuk a karácsonyt! Ezután minden vasárnapi receptben pedig egy vers található majd, hogy ne csak díszekkel, de lélekben is készülődjünk az ünnepekre.
Gutheil Zsolt – Decemberi virág
A szeretet, mit balgán tékozoltnak hittünk,
mit egész évben szakadatlan vetettünk s vittünk,
már megeredt és hajtott virágot az emberben,
s csokorszám hull vissza ránk most, így decemberben.
Bevásárló lista
Tészta:
- 140 dkg vaj
- 180 g cukor
- 6 db tojás
- csipet só
- 140 g olvasztott csokoládé (45%)
- 110 g szitált liszt
Töltelék:
- 300 g szilva
- 1 ek cukor
- 1 kk zselatin por
Tetejére:
- 200 ml habtejszín
- 1 kk porcukor
- fél vaníliarúd kikapart belseje
- 150 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
Elkészítés
A cukor felét és a vajat habosra keverem egy mixerrel. Hozzáadom a tojások sárgáját, az olvasztott, de nem forró csokoládét, majd a lisztet, kakaóport. Alaposan kikeverem. A tojások fehérjét felverem a cukor mennyiség másik felével, óvatosan hozzákeverem. Kivajazott, lisztezett kerek tortaformába töltöm és előmelegített, 160 fokos sütőben 45 percig sütöm.
A szilvát kimagozom 5 percig főzöm, vagy ha befőttel dolgozom, akkor csak összekeverem a cukorral, zselatinporral és felforralom. Kihűtöm.
Amikor kihűlt a tészta, felvágom és megkenem a lekvárral. A tejszínt felverem és a végén mixelem hozzá a cukrot, vaníliamagokat. A tetejét bármivel díszíthetem, de szerintem az áfonya akár fagyosan is tökéletes dísze a tejszínhab tetőnek.