Szijjártó: június 9-e Magyarországon és Romániában is rendkívüli fontossággal bír

MTI Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
2024.05.28. 07:23

A június 9-ei európai parlamenti és helyhatósági választás Magyarországon és Romániában is rendkívüli fontosságú, és minél több képviselője lesz a Fidesznek és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), annál erőteljesebb lesz a béke hangja Brüsszelben - jelentette ki Szijjártó Péter Marosvásárhelyen.

A tárcavezető az RMDSZ) elnökével, Kelemen Hunorral közösen tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy nehéz idők járnak manapság, az emberiség a veszélyek korában él, ami Ukrajna szomszédságában különösen súlyos helyzetet eredményez. “Románia és Magyarország is a háború szomszédságában él. Két és fél esztendeje a háborús veszély a szomszédunk, és ezek után azt hiszem, hogy nem meglepő, hogy mi, magyarok békét szeretnénk, békét szeretnénk minél előbb” – közölte.

“Mi, magyarok nem akarunk belevonódni a szomszédságunkban zajló háborúba. És mi, magyarok nem akarunk – horribile dictu – atomháborút. Mi, magyarok nem akarjuk azt, hogy közép-európai fiatalokat az orosz-ukrán frontra vigyenek. Éppen ezért június 9-e mindkét országban rendkívüli fontossággal bír” – tette hozzá. Majd egyfajta sorsközösségnek nevezte a két nemzet között, hogy egy és ugyanazon napon választanak európai parlamenti képviselőket és helyi vezetőket is.

“Romániában és Magyarországon is június 9-én dönthetünk arról, hogy békét vagy háborút akarunk, s dönthetünk arról is, hogy helyben kik vezessék a közösségeinket” – fogalmazott. Szijjártó Péter leszögezte, hogy az RMDSZ és a Fidesz is a béke pártján áll, és abban bíznak mindketten, hogy minél több békepárti képviselő lesz a következő európai uniós képviselő-testületben. “Azt bizton tudjuk állítani, hogy minél több RMDSZ-es és minél több fideszes képviselője lesz az Európai Parlamentnek, annál erősebb lesz a béke hangja Brüsszelben és Strasbourgban” – húzta alá.
 
Továbbá kitért arra is, hogy a két párt nem csak a békében érdekelt, hanem a minél jobb magyar-román együttműködésben is, márpedig szavai szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy minél erősebb az RMDSZ Romániában, annál könnyebb jó kapcsolatokat építeni. “És minél erősebb képviselete van helyben az RMDSZ-nek, annál erősebbek itt a magyar közösségek, s minél erősebbek a magyar közösségek, annál erősebb és stabilabb támaszát tudják adni egy jó magyar-román együttműködésnek” – emelte ki. A miniszter ezért arra kérte a Romániában élő magyarokat, hogy vegyenek részt a választásokon június 9-én, és szavazzanak az RMDSZ jelöltjeire.

“Mi megállapodtunk abban elnök úrral, hogy továbbra is szoros lesz az együttműködés Magyarország kormánya és az erdélyi, székelyföldi magyarokat képviselő RMDSZ között” – tudatta. Majd hozzátette: ennek célja, hogy a felek újabb sikertörténeteket tudjanak építeni a két ország közötti együttműködésében, különösen a gazdasági téren, de azért is közösen fognak dolgozni, hogy Románia minél előbb megkaphassa a már rég kiérdemelt schengeni tagságot. “Ezért arra kérem Önöket tehát tisztelettel, hogy adják meg a lehetőséget arra, hogy egy erős magyar-román együttműködés mindkét nemzet, mindkét ország javát szolgálhassa a következő időszakban, és a jó román-magyar együttműködéshez erős RMDSZ-re van szükség” – mondta.

Kapcsolódó témák: #Európai Unió | #Románia | #választás2024 |