Dohányzásmentes világnap: május 31.

Győr+ Fotó: O. Jakócs Péter
2024.05.31. 09:43

„Védjük meg a gyermekeket a dohányipartól!” – ez a mottója az idei dohányzásmentes világnapnak. A WHO kampányának célja, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a dohányzás veszélyeire.

Magyarországon öt évvel ezelőtt készült átfogó, reprezentatív felmérés a dohányzási szokásokkal kapcsolatban, mely szerint 2,4 millió felnőtt dohányzik, a férfiak 27,7 százaléka, a nők 22,3 százaléka rendszeresen. A 2022-es WHO-adatok szerint az Európai Régióban, a 13–15 éves korosztályban a fiúk 11,5 százaléka és a lányok 10,1 százaléka használ dohányterméket, amely 4 millió fogyasztót, felhasználót jelent.

Éppen ezért az idei világnapnak az a célja, hogy véget vessen annak, hogy a fiatalokat vegye célkeresztbe a dohányipar. A WHO platformot biztosít a fiatalok, a politikai döntéshozók és a dohányzás-ellenőrzés szószólói számára világszerte, hogy olyan törvényeket fogadjanak el, amelyek megvédik a fiatalokat a dohányipar manipulatív gyakorlataitól.

A dohányipar a fiatalokat célozza meg:

  • a bevételük fenntartásához a dohányiparnak minden évben a fogyasztók újabb millióira van szüksége, hogy pótolja a dohányos elhunytak és a dohányzásról leszokottak számát
  • mindent megtesznek annak érdekében, hogy újabb generációkat ösztönözzenek a dohányipari termékek használatára
  • az új termékeik és reklámstratégiái vonzóak az új generációk, a gyerekek és fiatalok számára, a közösségi média pedig platformot biztosít ehhez
  • az elektromos cigaretta és a nikotinpárna népszerűsége nő a fiatalok körében – az Európai Régióban 2022-ben becslések szerint a serdülők 12,5%-a használt e-cigarettát, míg a felnőtteknél ez az arány csak 2%

Az újabb nikotin és dohánytermékek veszélyei:

  • A dohányhevítéses termékek olyan dohánytermékek, amelyek a hevítés során nikotint tartalmazó aeroszolokat és mérgező vegyszereket termelnek. A dohányipar által hirdetett „ártalomcsökkentés” ellenére, nincs olyan bizonyíték, amely alapján kijelenthető, hogy ezek a dohányhevítéses termékek kevésbé ártalmasak, mint a hagyományos dohánytermékek.
  • Az elektromos cigaretta (vape) akár tartalmaz nikotint, akár nem, szintén nem veszélytelen. Az e-cigaretta általában nikotint vagy más mérgező kivonatokat tartalmaz, amelyek egyaránt károsak a használókra és azokra is, akik környezetükben belélegzik ezeket az aeroszolokat.
  • A nikotinpárnák olyan kis tasakok, amelyek nikotint tartalmaznak. Hasonlóak a hagyományos füstmentes dohánytermékekhez, azonban hosszú távú egészségi hatása még nem ismert, de használata okozhat nikotinmérgezést, nikotinfüggőséget, valamint az ilyen formában elfogyasztott nikotin is ugyanúgy egészségkárosító, mint más termékek esetében.

A WHO kampányával kiemelt figyelmet kér a fiatalok számára, mert

  • A rendszeres dohányosoknak jellemzően már serdülőkorban kialakul a káros szenvedélyük,
  • A napi rendszerességgel dohányzók fele kézzel sodort cigarettát szív a készen vett termékek helyett vagy amellett,
  • A rendszeresen cigarettázók egyharmada naponta legalább 20 alkalommal gyújt rá,
  • A dohányzást helyettesítő vagy imitáló elektronikus eszközöket a fiatalok használják a leggyakrabban, és mert
  • A nemdohányzó fiatalok tizede naponta szívja mások dohányfüstjét.

Az életminőség rizikótényezői közé tartozik a dohányzás, amely a legelterjedtebb – az egészségre rendkívül ártalmas- legális tevékenység. Világszerte felismert tény, hogy a dohányzás súlyos egészségproblémákat okoz, becslések szerint minden tizedik felnőtt ember haláláért felelős – évente több, mint 8 millió embert öl meg a világon, melyből a becsült adatok szerint 1,3 millió ember nem is dohányzik, hanem a passzív dohányzás áldozata lesz.

Kapcsolódó témák: #dohányzás | #prevenció | #világnap |