Alkotó diákok kiállítása – Fotókkal!

Győr+
2019.03.08. 12:50

Több mint négyszáz pályamű érkezett megyénk diákjaitól a Cziráki Lajos komplex képzőművészeti tanulmányi versenyre, melyet hatodik alkalommal hirdetett meg idén a Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium.

A legjobbakat díjazták, 152 pályaműből kiállítás nyílt az intézmény aulájában csütörtökön, ahol Grászli Bernadett művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatónője mondott köszöntőt. A verseny egyik szervezője Milanovich Lászlóné Ildikó az idei versenyről elmondta, ismét minőségi, magas színvonalú pályaművek érkeztek be, amelyek tükrözték azt a lelkiismeretes felkészítést, amit a pedagógusok a vizuális kultúra iránt tanúsítanak.

Nagy volt az érdeklődés az alsó tagozatos téma iránt, ami élményrajz, vagy szabadon választható irodalmi mű illusztrációja lehetett. Az 5-6. évfolyamosok A fák, ágak gyökerek témakörben küldhették be tablójukat, a természeti formák grafikai és színtani elemzésével. A 7-8. évfolyamosok Az én vállalkozásom, vagy a Korstílusok gyermekszemmel című művészettörténeti projekt feladatok közül választhattak.

Újdonság volt idén, hogy a 7. osztályosok számára kétfordulóssá tették a versenyt, a legalaposabb, legsikeresebb tablók készítőit behívták, az intézményben is el kellett készíteniük egy gyakorlati feladatot. Ezzel a megmérettetéssel is segítik a tehetséges diákok pályaorientációját, hiszen nem titkolt cél, hogy az alkotni vágyó fiatalokat a Győri Tánc-és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégiumba csábítsák – mondta a szervező. A pályázat évről-évre lehetőséget ad arra, hogy a vizuális kultúra bármely ágában jeleskedő, felnövekvő nemzedék bemutatkozhasson. Egyben az esemény találkozási pont is a művészetek iránt érdeklődő gyerekeknek, fiataloknak, hogy megismerjék egymás munkáit és a jövőben is örömmel alkossanak.

A tárlat egy hónapon át tekinthető meg az intézményben.

Földvári Gabriella

fotó. O. Jakócs Péter