A polgármester-választások eredményei lesznek meg a leghamarabb

Győr+ Illusztráció: Győr+
2024.06.08. 09:07

A polgármester-választások szavazólapjait számolják össze először a szavazatszámláló bizottságok június 9-én. A szavazás befejezését követően a szavazatszámláló bizottságoknak június 9-én este 7 óra után az urnák felbontása előtt több adminisztratív feladatot el kell végezniük.

Először a mozgóurnát bontják fel, megkeresik benne az ellenőrző lapot, ha nincs benne, az urnában lévő összes szavazólap érvénytelen. Ezután felbontják a szavazóhelyiségben használt urnákat, és tartalmukat összekeverik a mozgóurnák tartalmával. Szét kell válogatnia a szavazatszámláló bizottságnak a fehér és a nemzetiségi szavazatokat tartalmazó zöld borítékokat – valamint a boríték nélkül talált zöld szavazólapokat –, a zöld borítékokat nemzetiségenként csoportosítania kell.

A szavazatszámláló bizottság tagjai csak a fehér borítékokat bonthatják fel, ezekből kiveszik a szavazólapokat, és különválogatják a polgármesteri, képviselő-testületi szavazólapot, valamint az EP-választás szavazólapját.

A bizottság választástípusonként és jelöltenként, valamint listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, azokat kötegeli, és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát. A bizottság külön csomagolja azokat a szavazólapokat, amelyeken nincs pecsét. A szavazólapok hátoldalára ráírják, hogy a bélyegzőlenyomat hiánya miatt érvénytelenek, majd kötegelik azokat és rögzítik az ilyen szavazólapok számát. Külön csoportba teszik a lebélyegzett, de érvénytelen szavazatokat (amelyeken egyetlen körben sincs, illetve – az egyéni listás választás kivételével – több körben van x vagy + jel, kiesett jelölt neve mellett szerepel a szavazat, vagy a választópolgár ceruzát használt). Érvényesnek fogadják el azt a szavazatot, amelyen egy körben van tollal írt x vagy + jel. Először a polgármester-választás szavazólapjait számlálják meg a bizottságok, ezt a képviselő-testületi tagokra leadott szavazatok követik, végül az EP-választás szavazólapjai következnek.zavazatokat, végül az EP-választás szavazólapjai következnek.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok összeszámlálásának eredményét továbbítja a helyi választási irodához, amely rögzíti azokat az informatikai rendszerben. A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálása után megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki. További részletek a valasztas.hu-n.

Kapcsolódó témák: #választás2024 |