Esik az eső, hajlik a vessző…

Nagykutasi Viktor kertész-szakíró Fotó: Depositphotos.com
2024.06.16. 20:17

Milyen jó, ha a kertünk talaja füvesített, most ennyi csapadék után is járható a kert, és a lejtős részeken a talajt sem mossa le a hirtelen lezúduló ár.

Sajnos a sok eső kedvez a gombás fertőzéseknek, még mindig fertőz a monília, de még mindig nem késő ellene védekezni! Intenzíven nevelt alma- és körtefáknál (azaz kordonon) már megkezdhetjük a hajtások visszacsípését, aminek az a lényege, hogy később az alsóbb rügyekből fejlődnek a termőgallyak.

E munkát több lépésben végezzük el, ugyanis a hajtások sem egyformán fejlődnek. A visszacsípés az oldalhajtásokra érvényes. A vezérvesszőket nem szabad visszacsípni, ugyanis ezek a fa fejlődéséhez, a korona kialakításához nélkülözhetetlenek.

A már letermett meggy- és cseresznyefa alól szedjük össze a lepotyogott termést, ez ugyanis csak a kártevők, kórokozók áttelelését segíti. A legjobb lombseprűvel összehúzni őket és megsemmisíteni.

Az almafáknál, főleg azon fajtáknál, melyek csomókban hozzák terméseiket, csak a legfejlettebbet hagyjuk meg. Erre a legjobb eszköz a hegyes végű szüretelőolló. Ugyanígy kell eljárni az őszibaracknál és a kajszibaracknál is. Az őszibarackok egymástól tenyérnyi távolságra legyenek. A kajszinál annyi helyet hagyjunk, hogy a két egymás mellett lévő termés összeérés nélkül tudjon fejlődni.

Ha a gyümölcsfáinkat száraz időben locsoljuk, érdemes a locsolóvízbe tápanyagot/tápoldatot is tenni, így a fa megfelelően tudja táplálni az érésben lévő bőséges gyümölcsöt.

A már letermett szamócatöveket, hacsak nem folytontermők, nyugodtan vágjuk vissza. Legjobb, ha egy fűnyírót végigtolunk rajta, amivel a levágott lombot össze is gyűjtjük.

A folyton- vagy kétszer termő szamócatöveket, ha száraz az idő, érdemes jól belocsolni, hogy tudjunk róla bőségesen szüretelni.

Sajnos a változó időjárás kedvez a kártevőknek. Ha száraz az idő, a rovarok, főleg a levéltetvek és az atkák szaporodnak fel. Ha sok a csapadék, vagy párás a levegő, akkor a lisztharmat és a peronoszpóra támad. Ezért a legjobb, ha a permetező mindig kéznél van. Sőt, a legjobb, ha a permetezőszerekből 1-1 adaggal tartunk is otthon, így nem kell a boltba rohanni permetezés előtt.

Amire érdemes nagyon odafigyelni, hogyha már érik a gyümölcs, a permetezés és a szüret között el kell telnie az egészségügyi várakozási időnek! Ezt sokan félremagyarázzák, és a permetezés és a fogyasztás közötti időt számolják, de ez nagyon téves felfogás.

Ha permetezni kell, figyeljünk rá, hogy azt a kora reggeli vagy a késő esti órákban végezzük, mert 25 °C felett a permetcseppek perzselést okozhatnak.

Ha a gyümölcsfák alatt haszonnövények (például zöldségeskert) vannak, azokat minden egyes permetezés előtt fóliával vagy ponyvával le kell takarnunk.

Bár ez a párosítás nem túl szerencsés megoldás, hiszen szüretkor a fák alatt lévő más növényeket letaposhatjuk, sőt a fák leárnyékolják azokat, így korlátozzák fejlődésüket. Ezért, ha tehetjük, a gyümölcsfák alá inkább csak gyepet telepítsünk.

Már most helyezzük ki a fák törzsére a hernyófogó öveket. Ma már a gazdaboltok készen is árulják őket, de az ügyesebbek hullámpapírból is elkészíthetik. A törzs alsó részére 60-80 cm-re helyezzük fel. 4-6 hetente érdemes lecserélni és a levetteket megsemmisíteni.

Sajnos lassan számítani kell a nyugati dióburok-fúró légy támadására, ezért már most helyezzük ki a sárga lapokat.

A darazsak elleni védekezést is megkezdhetjük, tegyük ki a darázscsapdákat a gyümölcs érése előtt, akár 2-3 héttel.

Fotó: Depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #barack | #eső | #Kertbarát | #kertészkedés | #nyár |