Bazilika séta Fabiny Tamással


2024-06-30
ingyenes program
A Bazilika800 emlékévre hirdetett vezetéssorozaton ezúttal Fabiny Tamás evangélikus lelkész és Hardi Titusz osb, bencés szerzetes kalauzolj a vendégeket a 800 éves Szent Márton-bazilikában.
Hirdetés

Ferenc pápa szavai szerint a Pannonhalmi Főapátság amellett, hogy az ország nagy lelki emlékműve és az imádság helye, a testvériség hídja is. Június 30-án arra hívjuk vendégeinket, hogy sétáljunk fel közösen erre a hídra és éljük át, hogy a 800 éves pannonhalmi szerzetestemplom Mindenki bazilikája! A Bazilika800 emlékévre szervezett egyedülálló vezetéssorozat ötödik alkalmán Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök és Hardi Titusz bencés szerzetes tart rendhagyó sétát az évszázados falak között. Mesélnek hitről, az egység iránti vágyról és annak bizonyosságáról, hogy mindannyian testvérek vagyunk.

„Ha nyitottsággal fordulunk különbözőségeink felé, akkor abban megláthatjuk azt a sokszínűséget és gazdagságot, amely a testvériség által minket is a növekedés útján vezet” – vallja a pannonhalmi bencés szerzetesközösség. Az ökumenikus szellemiség ápolásának jegyében a Főapátság évről-évre ökumenikus konferenciára és hamvazkodásra hívja a testvéregyházakat. Fabiny Tamás a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke gyakori vendége és jóbarátja a Főapátságnak, tevékeny résztvevője ökumenikus rendezvényeinknek.

„Voltak olyan történelmi korok, amikor nem csak a kívülállók, a pogányok, az istentelenek taszították el maguktól Jézust, de bizony még az egyház is. Azok, akik őrá hivatkoztak, ám nevével csúful visszaéltek. Akik látták mások testi-lelki szenvedését, a gyűlöletet, az elnyomást, de nem emelték fel szavukat a törvénytelenségek ellen. Bűnbánattal meg kell állapítanunk, hogy sokszor maga az egyház is ezt mondta Jézusnak: »Számodra itt nincs hely! Kívül tágasabb«” – mondja Fabiny Tamás, az ötödik bazilika séta egyik vezetője.

A lelkész, teológus, egyetemi tanár 2017 óta a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke. 1990 óta összesen hét könyve jelent meg: részben biblikus, részben egyháztörténeti tárgykörben, illetve fiataloknak szóló kiadványként. Legújabb könyve Júdás, az elveszett tanítvány alakját mutatja be az Újszövetség és a hagyomány tükrében.

A teológusi tárlatvezetés nem idegen számára, bibliai témájú kiállításon hallgathatták már őt a Nemzeti Galériában, Szentendrén a Régi Művésztelepi Galériában, vagy éppen kulturális kerekasztal beszélgetéseken. A Mindenki bazilikája vezetésen Hardi Titusz bencés szerzetessel együtt várja a vendégeket.

Titusz atya magyar–francia–történelem szakos tanár, a Főapátság Iskolafenntartó Főigazgatóságának vezetője. Teológiai tanulmányait Pannonhalmán, egyetemi tanulmányait az ELTE Bölcsészkarán végezte. 1990-től kezdve tanít a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban, 2006 és 2018 között a gimnázium és kollégium igazgatója. 2018 óta a Főapátság tizenegy iskolájának iskolafenntartó főigazgatója.

Az ökumené és a zsidó-keresztény párbeszéd előmozdítója, személyes kapcsolatain és kezdeményezésein keresztül rendkívül sokat tett és tesz a közösségek közötti jobb megértésért. 2018-ban a Francia Köztársaság az Akadémiai Pálmarend lovagja kitüntetéssel, szintén 2018-ban Ember Mária-díjjal ismerték el munkásságát.

„Jézus nem alapított egyházakat, nem alapított felekezeteket, sem a római katolikus, sem az ortodox, sem a református, sem az evangélikus egyházat nem alapította. Az egyház kezdetben egységes volt, a hívek közössége egy egységet alkotott. Voltak vitást kérdések az első naptól kezdve, de mégis egy egységben voltak. A történelem folyamán a bűneik következtében szakadások történtek. Szétszakadtak, egymást elkezdték kiközösíteni. Ez botrány, amelyre felfigyeltek a huszadik századtól, megszületett az a vágy egyre több keresztényben, hogy az egységen dolgozni kell. Az ökumenizmus tehát arról szól, hogy a keresztények találjanak rá arra az egységre, amelyet a hitünk középpontjában lévő mesterünk, Jézus megfogalmazott” – fejti ki a szerzetes.

A június 30-i vezetés zárásaként Tamás püspök és Titusz atya kötetlen beszélgetésre hívja a résztvevőket a Főapátság egyik legszebb barokk terében, a barokk lakosztályban, amely csak az ilyen különleges alkalmakon tárul fel a látogatók előtt. Találkozzunk Pannonhalmán és építsük közösen tovább a testvériség hídját!

Jegyvásárlás:

Kapcsolódó témák: #Pannonhalmi Főapátság |#programok |
további programok
2024-07-27

Tekerj a zöldbe!

Gasztrotúra a Szigetközben.

részletek
2024-07-27

Sztárokkal érkezik a Tóparty!

Az elmúlt évek színvonalát felülmúlva még változatosabb programokkal készülnek a szervezők.

részletek