Csúcson innen és túl a csúcson

A szkanderben találta meg a szabadságát a kunszigeti sportoló

P. Csapucha Adrienn Fotó: Facebook/Hungarian Armwrestling
2024.06.18. 11:41

Talán senkinek nem kell bemutatni Sylvester Stallone legendás filmjét, a Túl a csúcsont. Ez a klasszikus hozta meg a szkander népszerűségét, és bár ma sem szerepel a leginkább felkapott sportágak között, mégis érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk rá, már csak azért is, mert vármegyénkben is szenzációs tehetségek brillíroznak a sportágban. Mint például a szemtelenül fiatal, kunszigeti szkanderes, Posch Henrik, aki nemrégiben az EB-n is képviselte hazánkat, szülőfalujában pedig kitüntetéssel ismerték el eredményeit.

Henrik életének egészen kicsi kora óta meghatározó része volt a sport. S bár először inkább a labdarúgás vonzotta, kollégiumi évei alatt, barátai motiválására belevágott a karbirkózásba. Nem kellett sokat várni, hogy jöjjenek az eredmények, melyet elsősorban elszántságának és kitartásának köszönhetett. Az alig 25 éves fiatal 2023-ban már többszörös magyar bajnoknak mondhatta magát.

2019-ben egy Sopronkövesden rendezett falu nap során indult a versenykarrierje. Az első kudarc ösztönözte, hiszen az említett megmérettetésen csak a hetedik helyen végzett. Ő azonban nem adta fel, sőt rákapcsolt, a szíve és az akarata tovább vitte. Két hónappal később ugyancsak egy falusi versenyen, Ivánban már mind a két kézzel aranyérmes lett, akkor döntötte el, hogy szeretne országos szinten a legjobbak között is bizonyítani. Nem telt el sok idő és az első komolyabb kihívásán, a Junior Visegrád GP-n jobb és bal kézzel is a dobogó második fokára állhatott, ráadásul nemzetközi mezőnyben. A gödöllői nemzeti döntőn újra mindkét kézzel ott volt a legjobbak között, a harmadik helyen végzett.

2022-ben a Judgement Day Szkander Világkupán Győrben harmadik helyezést ért el bal kézzel. A legnagyobb öröm mégis az volt, mikor 75 kilós kategóriában Csáfordjánosfán először magyar bajnok lett.

A következő országos bajnokságon második helyen végzett, de maximalizmusa már akkor sem ismert határt, 2023-ban egy nagyobb kategóriában, 85 kilóban állt asztalhoz. A szorgalma és a befektetett energia ismét meghozta a várva várt sikert, bal kézzel ismét országos bajnoka lett Kunszigetnek, de jobb kézzel sem kellett szégyenkeznie, hiszen másodikként ott is dobogóra állhatott.

Ezáltal lehetősége nyílt arra, hogy kvalifikálja magát májusban az Európa-bajnokságra, Pozsonyba, ahol egy nagyon erős mezőny sorakozott fel, a sportág krémje, technikás és tapasztalt versenyzők nyújtották karjukat az asztaloknál. Ő pedig ahogy az első pillanattól kezdve, most is szeretett klubját a Dóró Team-et képviselte. „Egészen fantasztikus hangulat uralkodott a versenyen. Nagyon nehéz ellenfelekkel kerültem szembe, nem igazán kedvezett a sorsolás, hiszen már rögtön az elején a címvédővel fogtunk össze. Bár dobogóra ezúttal nem állhattam fel, tapasztalatszerzés szempontjából mindenképpen egy kiemelkedő eseményként tekintek az EB-re, ráadásul már rutinos, profi sportolókkal is találkozhattunk, és elnézve a technikájukat, teljesítményüket, sokat tanulhattunk tőlük. Nem győzöm elégszer megköszönni a családom támogatását, és nagy hálával tartozom edzőmnek, Dóró Zsoltnak is, aki mindig minden nehéz pillanatból kizökkentett, és segítette karrieremet” – árulta el portálunknak Henrik.

Kiemelkedő sporteredményének elismeréseként Kunsziget képviselő-testületének döntése értelmében március 15-én, nemzeti ünnepünkön kitüntetésben részesült, a többszörös szkanderbajnok meghatottan idézte fel a díjátadó élményeit. „Nagyon köszönöm a testület tagjainak, hogy engem találtak érdemesnek a díjra, különösen Farkas Ferencné Teca néninek, aki felterjesztett az elismerő címre. Szeretnék a jövőben is méltó lenni a díjra, igyekszem az országos bajnoki címet ismét megszerezni, illetve még több edzéssel és versenytapasztalattal a hátam mögött szeretnék a jövő évi Európa-bajnokságon is elindulni, minden erőmmel azon leszek, hogy dobogóra állhassak” – zárta beszélgetésünket Henrik.

Fotók forrása: Facebook/Hungarian Armwrestling