Nyolc helyszín, félszáz program és foci a győri Múzeumok Éjszakáján!

Földvári Gabriella Fotó: O. Jakócs Péter
2024.06.18. 13:41

A Múzeumok Éjszakájának idei szlogenje a Gólpassz, ami nem véletlen, hiszen ezekben a napokban másról sem hallani, mint a labdarúgó Európa-bajnokság aktuális meccseiről. A Rómer-múzeum nyolc helyszínen, több mint félszáz programmal várja június 22-én, szombaton a győrieket – derült ki.

A Múzeumok Éjszakája nem titkolt szándéka, hogy azoknak is felkeltse az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik nem, vagy csak ritkán járnak múzeumba. „A Rómer-múzeum is alkalmazkodott a központi szlogenhez, ezért becsempésztük a győri focit is a programok közé. A „Rangadó teremben” a Magyar Ispitában csocsózhatnak, gombfocizhatnak az érdeklődők és megnézhetik a Régi idők focija című filmet is. Hallhatnak előadást a párizsi olimpiáról és Puskás Ferencről is a jelenlévők. Nyílik egy exkluzív fotókiállás az ETO múltjából Nagy Domonkos blogger pedig Hajszán Gyulával és Keglovich Lászlóval beszélget, a 120 éves ETO történetét elevenítik fel majd fel” – erről Székely Zoltán múzeumigazgató beszélt. Nagy Domonkos a sajtótájékoztatón kiemelte, nagy öröm számára, hogy a foci győri kiválóságaival beszélgethet, ő, aki a szurkolókat képviseli és az ETO-hoz köthető közösségépítésen dolgozik.

Ráth Katalin szervező a további programokról szólva elmondta: az Apátúr Házban a hungarikumoké lesz a főszerep, ahol szó lesz a hungarikumok múltjáról, jelenéről, jövőjéről, a herendi porcelánról, a hungarikum italokról kóstolóval, valamint zenei hungarikumként Lázin Beatrix magyarnóta- és operettestjét, valamint a Hoppáré koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők.

Az Esterházy-palotában Bonyár Judit Edith Piaf-sanzonestje, a Püspöki Udvarbíró Ház udvarán pedig az Európa Koncert Szalonegyüttes hangversenye lesz hallható.

A Széchenyi téren ezen az éjszakán táncház és tűzugrás várja a látogatókat a Kisalföld Kultúrájáért Egyesület szervezésében. Kakuk János, az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a térre látogatóknak a Szanyi Bokréta Néptáncegyüttes tart bemutatót, táncházat, valamint Greznár Zoltán Zenekarával szolgáltatja a talpalávalót. A tűzugrásra, a hagyományos szerelemvarázslásra, jóslásra pedig a fiatal párokat várják.

Szabadvári-Farkas Zsuzsanna a családi programokról, előadásokról, tárlatvezetésekről beszélt, lesz QR-kódos barangoló játék, kőtári kódfejtő játék térképes nyomozójáték, magyar népmesék meseszoba, hagyományőrző játszópark népi körhinta, török sarok, agyagozás, és kézműveskedés várja a gyerekeket. Az időszaki kiállításokhoz kapcsolódva pedig kurátori tárlatvezetéseket tartanak.

A Múzeumok Éjszakájához idén is csatlakozik a Menház. Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség vezetője arról beszélt, sajnálja, hogy idén a zsinagóga már nem nyitja meg kapuját ezen az éjszakán. A Menházban az állandó vallás- és helytörténeti kiállítás mellett a 80 éves évforduló kapcsán egy holokauszttárlatot is láthat a közönség.

Belépőjegy: a Múzeumok Éjszakája minden programjára és kiállítóhelyére érvényes a Rómer-múzeum kiállítóhelyein: felnőtt napijegy 2500 Ft, kedvezményes napijegy 1500 Ft.

A részletes program romer.hu oldalon található.

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt