Czomba Sándor: áprilisban az átlagkereset 77 ezer forinttal, a reálbér 9,5%-kal nőtt

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2024.06.21. 08:40

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai alapján 2024 áprilisában tovább folytatódott a bérek dinamikus növekedése. A bruttó átlagkereset 645.300 forintra emelkedett, vagyis az előző év azonos időszakához képest közel 77 ezer forinttal, azaz 13,5%-kal nőttek a fizetések.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat értékelve kiemelte, hogy a célzott és hatékony kormányzati intézkedések visszaszorították az inflációt, amely áprilisban 3,7%-kot ért el. Ennek, valamint a 15%-os minimálbér és 10%-os garantált bérminimum emelésnek köszönhetően 2023 szeptembere óta, azaz 8 hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek, áprilisban 9,5%-kal nőtt a fizetések vásárlóereje.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár hozzátette, a Gyurcsány-korszakhoz képest a kormány nemcsak 1 millióval növelte a foglalkoztatottak számát, hanem azt is elérte, hogy egy átlagos dolgozó már több mint háromszor akkora fizetést vihet haza, mint 2010-ben. Azaz nem csak többen dolgoznak hazánkban, hanem lényegesen jobban is keresnek. Mindez inkluzív módon valósult meg, hiszen a minimálbér és a garantált bérminimum is 3,6-szororsára nőtt, azaz nagyobb mértékben, mint az átlagbér, ezáltal tovább erősítve az alulról nyitott középosztályt.

A reálbérek dinamikus növekedése és az óvatossági motívum oldódása támogatja a fogyasztás emelkedését, amely fokozza a gazdasági növekedés ütemét – közölte a Nemzetgazgasái Minisztérium.

Illusztráció: depositphotos.com