RÁBArangolás: pincétől a panorámáig kalandoztunk a szülinapos szállodában

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2024.06.21. 15:35

Talán nem is gondolta a legendás, annyi küzdelmet megélt Meixner család, hogy az általuk alapított szálloda 120 év után is szeretett városuk ikonikus vendéglátó helyeként pompázik majd Győr szívében. A jubiláló Danubius Hotel Rába vezetése az évforduló apropóján tematikus ünnepi programokat hirdetett, hogy az érdeklődők közelebbről is megismerhessék a titkokban bővelkedő, patinás intézményt. Mi is kalandoztunk az egykori Meixner Royalba, vagy ahogy a háború után hívták a Vörös Csillagba, pincétől a panorámáig eredtünk a múlt és a kecsegtető jövő nyomába.

Zártkörű sajtónapra invitálta az újságírókat a Danubius Hotel Rába, de kiderült, hogy bárki részese lehet hasonló élménynek, hiszen a szálloda fennállásának 120. évfordulója alkalmából, különleges vezetett sétákon keresztül mutatja be az intézményét, tavasztól egészen őszig. A Rábarangolás névre keresztelt, titkokkal övezett túra háziasszonya Csobayné Pintér Éva, a győriek körében méltán népszerű idegenvezető várta csütörtökön is az újságírókat.

A séta ugyanakkor nem az épületben, hanem hazánk legnagyobb vidéki Városházától indult, hogy a hotel közvetlen környezetéről is hasznos ismereteket szerezhessenek a publicisták.

A terület kapcsán a legnagyobb meglepetést az a história nyújtotta, mikor Évától megtudtuk, hogy 1893-ban egy marhavásártér működött a centrumban, maga a városközpont csak a Széchenyi tértől indult. Természetesen megtekintettük a szálloda homlokzatát, legendákkal övezett erkélyét, és a később hozzáépített egységét is.

Meixner Mihály 1903-ban nyújtotta be a városi önkormányzathoz egy „repülőtéri” szálloda tervét. Akkoriban már nagyon sok kis panzió működött a városban, ehhez hasonló paraméterekkel bíró azonban korábban sosem. És ha minden igaz azóta sem, hiszen több mint 150 szobájával ma is a legtöbb vendég befogadására alkalmas szálloda Győrben. Meixner és egyedi intézménye végül 1904. november 3-án, 77 szobával kapta meg a használatbavételi engedélyt.

Fotó: Régi Győr

Ám számos tragédia árnyékolta be mind a család, mind a létesítmény életét. Megnyitása után alig egy évvel leégett a szálloda, az épületben komoly károk keletkeztek, a 36 órán keresztül tartó oltási munkálatokban a 19. gyalogezred segédkezett.

Fotó: Régi Győr

Támogatás hiányában végül, kemény munkával a Meixner család saját forrásból építette újra a komplexumot. Az 1944-es bombázások sem kímélték a hotelt, majd a kegyelemdöfést az 1949-es államosítás adta, amikor a szállodában élő Meixner família, az összes értékét átadva kellett, hogy elhagyja szeretett szállodáját és otthonát.

Fotó: Régi Győr

Az 1960-as években több modernizáláson átesett az intézmény, 1968-ban megkapta a Hotel Rába nevet, melyet a privatizációjáig, egészen 1996-ig viselt.

„Gyönyörű környezetben működünk, nagyon izgalmas az életünk a mindennapok és a fesztiválok sűrűjében. A folyamatos fejlesztések, a vendégek igényeinek figyelembevétele, és a visszajelzések azok, amik előre viszik működésünket. A város irányába nagy a turisztikai érdeklődés, Győr egy kedvelt úticél, Magyarország műemlékekben harmadik leggazdagabb városa, ahol jó feltöltődni, ahol bárki megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőségeket” – nyilatkozta portálunknak az ünnepi eseményen Reischl Róbert, a Danubius Hotel Rába szállodaigazgatója.

A Rábarangolás során az épület legimpozánsabb részét mutatta be elsőként az intézmény vezetője, egészen gyönyörű látványt nyújtott ugyanis a panoráma, Győr szinte minden szegletét megcsodálhattuk madártávlatból, a felső szinten található szobákból.

Különleges szobákból akad bőven, így természetesen az egyedi terasszal bíró kis apartmant is szemléztük, míg a Meixner család egykori lakóterében is történelmi utazást tehettünk, természetesen a már felújított, modern térben.

Izgatottan vártuk, hogy túránk zárásaként meglessük az alagsorban pihenő antik, gasztronómiai csecsebecséket, melyeket nagy becsben tart a szálloda.

Régi mérlegek, szakácskönyvek, 1986-os étlap, de még egy herendi porcelánkészlet is a régiségek között pihent, melyből egyébként maga Kádár János evett mikor a hotelban vendégeskedett.

120 éves története során egymásnak adták a kilincset a hírességek, állítólag a Kékszakáll fővárosi forgatásakor Richard Burton is járt a szállodában, de itt volt 1980-ban Szász Endre rádióinterjúja, Jászai Mari mellett pedig a legendák szerint Karádi Katalin is a szállodában tartózkodott, az utolsó napon, mielőtt végleg elhagyta Magyarországot.

A vendégkönyvbe szeretettel írta méltató gondolatai Ennio Morricone is, aki a győri Filharmonikus Zenekarral lépett fel Győrben, és aki olyan hatással volt a szálloda személyzetére is, hogy az egyik külön helyiséget azóta is úgy emlegetik, hogy a Morricone-terem. A történetnek persze nincs vége, a hotel és annak vezetősége tervekkel felvértezve tekint a jövőbe, hogy tovább íródjon a szálloda színes sztorija, ahol a gasztronómia és a belga sörök is főszerepet kapnak…

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: P. Csapucha Adrienn, Zombai-Kovács Ákos