EURO-2024 – kiestek a címvédő olaszok, negyeddöntőben a német válogatott

MTI Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
2024.06.30. 07:53

A címvédő olasz válogatott 2-0-s vereséget szenvedett a magyarok csoportjából továbbjutott Svájctól a németországi labdarúgó Európa-bajnokság szombati nyolcaddöntőjében, ezzel búcsúzott a további küzdelemtől. A házigazda német válogatott pedig 2-0-ra legyőzte a dán csapatot a labdarúgó Európa-bajnokság szombaton Dortmundban játszott és vihar miatt csaknem fél órára félbeszakított nyolcaddöntőjében, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé.

Kikapott Svájctól és kiesett a címvédő olasz válogatott

A berlini Olimpiai Stadionban rendezett mérkőzésen Olaszország nem találta az ellenszert a rivális játékára, a találkozó két gólját Remo Freuler és Ruben Vargas szerezte.

Svájc 11 mérkőzés, 1993. május 1. után először győzte le az olaszokat, és sorozatban másodszor jutott negyeddöntőbe az Eb-n. A 2021-ben – részben Budapesten – rendezett tornán az akkor világbajnoki címvédő franciákat ejtette ki tizenegyespárbajban.

Murat Yakin szövetségi kapitány tanítványainak sikerével folytatódott az a sorozat, ami 2016 óta, a kontinenstorna 24 csapatosra bővítése óta tart: a címvédő még egyszer sem jutott tovább a nyolcaddöntőből, 2016-ban a spanyolok, 2021-ben pedig a portugálok estek ki a 16 között.

Svájc a legjobb nyolc között a vasárnap sorra kerülő angol-szlovák nyolcaddöntő továbbjutójával találkozik majd jövő szombaton, Düsseldorfban.
    
Eredmény, nyolcaddöntő:
Svájc-Olaszország 2-0 (1-0)

Berlin, Olimpiai Stadion, 68 172 néző, v.: Marciniak (lengyel)
gólszerzők: Freuler (37.), Vargas (46.)
sárga lapok: Barella (35.), El Shaarawy (45.), Mancini (57.)

Svájc: Sommer – Schär, Akanji, Rodríguez – Aebischer (Steffen, 92.), Freuler, Xhaka, Rieder (Stergiou, 71.) – Vargas (Zuber, 71.), Embolo (Duah, 77.), Ndoye (Sierro, 77.)

Olaszország: Donnarumma – Di Lorenzo, Mancini, Bastoni, Darmian (Cambiaso, 75.) – Cristante (Pellegrini, 75.), Fagioli (Frattesi, 86.), Barella (Retegui, 64.) – Chiesa, Scamacca, El Shaarawy (Zaccagni, a szünetben)

I. félidő:
37. perc: Embolo tartott meg hatékonyan egy előre passzolt labdát, mellyel Ndoye remekül indította a bal szélen felfutó Vargast, akinek centerezése után a lendületből érkező Freuler előbb átvétel közben felpörgette magának a labdát, majd ballal kapásból lőtt hat méterről, a labda pedig a blokkolni igyekvő Mancini lábán megpattanva Donnarummáról vágódott a jobb alsó sarokba (1-0).

II. félidő:
46. perc: Aebischer passzolt bal oldalról a tizenhatoson belül helyezkedő Vargashoz, aki az elmélázó olasz védőktől egyáltalán nem zavartatva csavart gyönyörűen a kapu bal felső sarkába (2-0).

Luciano Spalletti olasz szövetségi kapitány hat helyen változtatott a horvátok elleni utolsó csoportmeccsen kezdő együttesen: Gianluca Mancini ezen a találkozón mutatkozott be az Eb-n, Stephan El Shaarawy pedig pályafutása során először lépett pályára kezdőként az olaszoknál nagy világversenyen. Svájci oldalon két változás történt a németek ellen játszott múlt vasárnapi csoportmérkőzéshez képest, Fabian Rieder ezúttal a középpályán kapott helyet az eltiltott Stefan Widmert pótolva, Ruben Vargas pedig ismét kezdő volt a támadótrióban.

A találkozót Svájc kezdte jobban, de nagyjából negyedóra elteltével feljavult az olaszok játéka és egy időre kiegyenlítetté vált a küzdelem. Az első kapura lövésig 24 percet kellett várniuk a szurkolóknak, akkor a magyarok elleni harmadik svájci gólt szerző Embolo lépett ki a leshatáron, bal felső sarokba tartó lövését azonban bravúrral védte Donnarumma. A félidő második felében jóformán a kapuja elé szorította Olaszországot Svájc, amelynek mezőnyfölénye hamarosan gólban is megmutatkozott, a rendre helyezkedési problémákkal küzdő olaszok egy nagyszerűen kivitelezett, gyors svájci támadás végén hátrányba kerültek. Spalletti tanítványai majdnem még nagyobb bajba kerültek közvetlenül a szünet előtt, amikor Rieder remek szabadrúgását Donnarumma óriási bravúrral tolta a bal kapufára.

A szünet után azonnal megduplázta az előnyét Svájc, amely az első támadásából kihasználta az olasz védők késlekedését Vargas szépségdíjas találatával. Rövidesen kapufáig jutott az olasz válogatott, de ezt nem önerőből tette, a menteni igyekvő Schär ugyanis szerencsétlenül fejelt bele a labdába, amely a bal kapufáról vágódott le. A svájciak letámadása változatlanul komoly feladat elé állította az olasz játékosokat, ugyanakkor a 60. perctől a kétgólos előnyt is figyelembe véve átadta a területet a riválisnak Svájc, amely ráadásul betömörült a saját kapuja elé. A 74. percben először sikerült igazán veszélyes helyzetet teremteniük az olaszoknak, Scamacca azonban közelről a kapufát találta csak el. A hajrában az egyre inkább kedvetlenné váló olaszok már nem tudtak meglepetést okozni az ellenfélnek, amely megérdemelten ejtette ki a címvédőt és jutott a nyolc közé.

A dánok legyőzésével negyeddöntős a házigazda német csapat

A magyar válogatottat is felvonultató A csoport győztese nagyot csatázott a riválissal, a találkozón a németektől kettő, a dán együttestől egy gólt vettek el videobírós ellenőrzés után. A második félidőben Kai Havertz büntetőből, Jamal Musiala pedig akcióból volt eredményes, utóbbi a Nationalelf történetének legfiatalabb gólszerzője lett a kontinenstornák egyenes kieséses szakaszát tekintve. Németország a 2016-os Eb óta először jutott a legjobb nyolc közé világbajnokságon vagy kontinensviadalon.

A házigazda válogatott a Spanyolország-Georgia nyolcaddöntő továbbjutójával találkozik a nyolc között jövő pénteken Stuttgartban.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Németország-Dánia 2-0 (0-0)

Dortmund, Signal Iduna Park, 61 612 néző, v.: Oliver (angol)
gólszerzők: Havertz (53.), Musiala (68.)
sárga lap: Andersen (57.), Maehle (60.)

Németország: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum (Henrichs, 80.) – Andrich (Can, 65.), Kroos – Sané (Anton, 88.), Gündogan (Füllkrug, 65.), Musiala (Wirtz, 81.) – Havertz

Dánia: Schmeichel – Andersen, Vestergaard, Christensen (Bruun Larsen, 81.) – Bah (Kristiansen, 82.), Delaney (Norgaard, 69.), Hojbjerg, Maehle – Skov Olsen (Poulsen, 69.), Hojlund (Wind, 81.), Eriksen

II. félidő:
53. perc: Andersen kezezése miatt videobírós ellenőrzés után tizenegyeshez jutottak a németek, a büntetőt pedig Havertz értékesítette magabiztosan (1-0).
68. perc: Schlotterbeck a saját tizenhatosának sarkáról indította a bal oldalon a német térfélről induló Musialát, aki gyorsabb volt, mint a védője, és 10 méterről a bal alsó sarokba helyezett Schmeichel mellett (2-0).

Nagy lendülettel kezdte a mérkőzést a házigazda német együttes, amely a negyedik percben már előnybe is kerülhetett volna, de Schlotterbeck fejesgólját szabálytalanság miatt érvénytelenítette a játékvezető. Az első negyedórában hatalmas fölényben futballozott Németország, a folytatásban azonban a dánok is “megérkeztek a meccsbe”. Kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, időről időre óriási tempót diktált mindkét csapat. A 35. percben aztán az időközben kitört vihar miatt a játékvezető félbeszakította a mérkőzést, mely 25 perc kényszerszünet után folytatódhatott. A szünetig az eredmény nem változott, de mindkét együttes előtt adódott gólszerzési lehetőség.

A második félidő dán góllal indult, amelyet azonban videobírós ellenőrzés után les miatt érvénytelenítettek. Két perc múlva tizenegyeshez jutottak a németek, az 50. válogatottságát ünneplő Havertz pedig értékesítette a büntetőt. Lendületben maradt a házigazda, miközben a dánokat láthatóan megtörte az elvett gól és a rögtön utána következő büntető. A hazai közönség hangosan követelte a második gólt, melyet néhány perccel később a nagyot sprintelő Musiala szerzett meg, gyakorlatilag eldöntve ezzel a mérkőzést.

A hajrában a dánok lendülete és ereje is elfogyott, így a szépítés sem jött össze a becsülettel küzdő északi válogatottnak, míg a németek a ráadásban lesgólig jutottak, melyet videobírózást követően nem adtak meg.

Kapcsolódó témák: #Dánia | #eb | #labdarúgás | #Németország | #Olaszország | #Svájc |