eÁFA: már benyújtható az önellenőrzés

Győr+ Grafika: NAV
2024.07.01. 15:47

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eÁFA-rendszerében már benyújthatók az újfajta bevallási lehetőséggel beadott bevallások önellenőrzései mind a webes felületen, mind a gép-gép kapcsolaton keresztül.

A NAV folyamatosan dolgozik a 2024. január 1-jén indult eÁFA-rendszer finomhangolásán, és most a működésének második mérföldkövéhez érkezett: az alapbevallásokon túl már az eÁFA-rendszerben benyújtott bevallások önellenőrzése – valamint helyesbítése, illetve javítása – is lehetséges.

Az eÁFA-rendszer a webes felületen és gép-gép kapcsolaton keresztül is elérhető a felhasználóknak. Az alacsonyabb bizonylatszámmal rendelkező, belföldi ügyletekben érintett adózóknak a webes megoldás tekinthető ideálisnak, de ők is használhatnak gép-gép kapcsolatot. A gépi interfész használata a nagyobb bizonylatszámmal és bonyolultabb adózási döntésekkel érintett gazdálkodóknak ajánlott, mivel így a saját vállalati rendszerükben érhetik el a NAV-nál meglévő, tranzakcióalapú adatokat – online számlaadatok, online pénztárgépi adatok, importáfaadatok. Ezáltal saját rendszerükön belül kontrollálhatják a kész áfaanalitikát, adhatják be az áfabevallást és már az önellenőrzést is.

A gép-gép kapcsolatot választó gazdálkodóknak kedvezmények is járnak. Így, ha az önellenőrzést a gépi interfészes bevallás benyújtásától, de legkésőbb a bevallás esedékességétől számított tizenöt napon belül nyújtják be, nem kell önellenőrzési pótlékot fizetniük. Ezen kívül a megbízható minősítésű adózók áfabevallását az esedékességétől számított tizenöt napig csak akkor ellenőrizheti a NAV, ha súlyos szabálytalanságok feltételezhetők.

Az új funkciókkal változik az eÁFA webes felületének tartalma is, valamint a gép-gép kapcsolaton keresztül benyújtandó XML-séma is módosult. Ez utóbbiról az informatikai fejlesztéseket végzőket már korábban tájékoztatta a NAV az eÁFA GitHub felületén.

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Kapcsolódó témák: #adózás | #Magyarország | #NAV |