A Himnusz üzenete a Triangulum Galériában

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2024.07.04. 20:33

Mit üzen napjainkban a Himnusz a Kárpát-medencei kortárs keresztény magyar alkotók műalkotásain keresztül? Erre a kérdésre kereste a választ a Józsa Judit Művészeti Alapítvány pályázata, melyet profi képző-, nép- és iparművészek számára hirdetett. Az alkotók egyrészt az ősi magyar díszítőművészet néprajzi motívumkincséből merítettek. Másrészt alkotásaikban a magyar hagyományokat napjaink igényeivel ötvözték. A 86 művész mintegy 100 alkotását bemutató vándorkiállítás Budapest, Székesfehérvár és Szeged után Győrbe érkezett.

A Triangulum Galériában dr. Reisner Ferenc püspöki helynök, a Brenner János Hittudományi Főiskola rektora köszöntötte a résztvevőket. „A mi Himnuszunk különleges ajándék számunkra. A világ himnuszai közül kevesen énekelnek Istenről, és még kevesebben imádkoznak benne. Különösen lágy, emelkedő dallam jellemzi. Áldást kér és fohászkodik, s amikor meghalljuk, bennünk is valami hasonló érzés, az Istenhez való felemelkedés fogalmazódik meg.” Arról is szólt, hogy voltak idők, amikor az ország vezetése másik himnuszt akart íratni. Illyés Gyulát kérték fel az írásra, Kodály Zoltánt pedig a megzenésítésére, ám mindketten visszautasították azt. Úgy gondolták, hogy Kölcsey Himnuszában minden benne van. „Reméljük, hogy nemzeti imádságunk áldást hoz az égből, s az ég felé emeli gondolatainkat” – zárta szavait a helynök. 

A tárlatot Józsa Judit keramikus, művészettörténész, a kiállítás megálmodója és kurátora nyitotta meg.A nemzetépítő munka fontos eleme az egységes nemzetben való gondolkodás, amelyhez nélkülözhetetlen a nemzetrészek sajátos gazdagságának megismerése, hogy teljes képet kaphassunk a magyar kultúráról, mert csak ennek ismeretében lehet sikeres a jövőnk. Hiánypótló kiállításról van szó, hiszen az anyaországban nem szerveztek ilyen témájú, a határokon túl élő művészeket is aktívan bevonó, magas színvonalú tárlatot a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából. A szervező célja a magyar örökség, a nemzeti érték és identitástudat, valamint a hazaszeretet és összetartozás erősítése a kultúra eszközeivel” – hangsúlyozta a kurátor.

A művészek az egész Kárpát-medence magyarságát képviselik. Láthatunk – többek között  –  festményeket, grafikákat, fafaragásokat, tűzzománc, illetve fa táblaképeket, kerámiákat, szőtteseket és öltözékeket.

A rendezvényen közreműködött a Hangraforgó Együttes. F. Sipos Bea és Faggyas László igényes előadása szép keretet adott e nem mindennapi kulturális élménynek.

A Magyar Himnusz című tárlat megtekinthető augusztus 4-ig, naponta 10-18 óra között a Triangulum Galériában (Gutenberg tér 2.). 

Galéria: Ács Tamás