Zsidó kiválóságok tárlata a zsinagógában

Németh Boglárka Fotó: MekliZ Fotóstúdió/Kasza Fruzsina
2024.07.06. 21:10

A holokauszt 80. évfordulója alkalmából számos tisztelgést, megemlékezést tartanak Győrben is, hiszen városunkból is rengeteg ártatlan embert hurcoltak el a munkatáborokba, akik közül voltak, akik sohasem térhettek vissza szeretett városukba. A Széchenyi István Egyetem, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvánnyal partnerségben hozta létre Magyarország második Zsidó Kiválóságok Kiállítását.

A tárlatot ünnepélyes keretek között nyitották meg szombat este a zsinagógában, ahol egy különleges koncerttel is tisztelegtek a zsidó polihisztorok és az áldozatok előtt. 

A megnyitón beszédet mondott dr. Krausz Péter, a Zsidók Győri Gyökerei Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki kiemelte, hogy péntek este a zsinagóga ismét istentisztelet helyszíne volt, ezzel is fejet hajtva azelőtt a közösség előtt, akik 80 éve életüket vesztették. “Ma már ez a ház a kultúra háza. Hangversenyek és zenét tanuló egyetemi diákok otthona, mielőtt ennek jegyében felcsendül a zene, rendkívüli eseménynek leszünk tanúi, ma este ugyanis itt nyílik meg ez a különleges kiállítás, amely a modern technika eszközeivel bemutatja zsidóság és ezen a belül a győri zsidóság legkiemelkedőbb személyiségeinek életét, munkásságát, hozzájárulását a város, Magyarország és esetleg a világ boldogulásához.”– hangsúlyozta az elnök, aki köszönetet mondott az egyetemnek és a fenntartó alapítványnak a szellemi és anyagi támogatásért, amelyek nélkül nem jöhetett volna létre ez a kiállítás. 

Prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a kezdetektől fő támogatója a tárlatnak. Az elnök beszédében hangsúlyozta, hogy a mai világban, amikor háborúk dúlnak, nagyon fontos a különböző népek és nemzetek vallásának elfogadása, a béke erősítése, az elnök ezt követően bemutatta a zsinagóga történetét és kiemelte: a Széchenyi István Egyetem 2006-ban a felújítás után birtokba vette a zsinagógát, amely azóta is az oktatás és a kultúra bölcsője.

“A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány fontosnak tartja az itt zajló magas színvonalú zeneművészeti képzésen túl azt is, hogy visszaadjon valamit a zsidóságnak, akiknek nem csak ezt a csodálatos épületet köszönhetjük, de akik Győr gazdagodásához, kultúrájához, társadalmának fejlődéséhez jelentősen hozzájárultak. A most nyíló tárlat négyszáznál is több nagyszerű tudós, művész, sportoló emlékét őrzi meg. A jelent és múltat pozitív üzenettel köti össze, középpontba helyezve azt, ami a pusztítás ellenére is túlél  és amelynek valamennyien haszonélvezői vagyunk.”– mutatott rá Palkovics László, aki hozzátette, hogy a tárlat a magyar-izraeli kapcsolatokat is erősíti. 

Dr. Olti Ferenc, a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza alapító-vezetője az első kiállítás megálmodója, ami Balatonfüreden kapott helyett. Ennek a tárlatnak a modernizált, kibővített változata látható most a zsinagógában, ahol a hagyományos leiratok mellett, egy kártya segítségével, interaktív táblán mutatja be a zsidó kiválóságok életútját, tetteit, találmányait, de tartalmaznak játékokat is angol, magyar és héber nyelven. “Utánzandó történelmet ír ez a kiállítás és mindenki aki ennek a részese.”– fejtette ki Olti Ferenc köszöntőjében. 
A műsor az emlékkoncerttel folytatódott, ahol az egyetem kiválóságai mutatták meg tehetségüket a klasszikus zenei blokkban, majd Bíró Eszter műsora következett, a zsinagóga udvarán pedig Jáger András színművész zenés produkciója kápráztatta el a közönséget, az esemény pedig fogadással zárult. 

Galéria: MekliZ Fotóstúdió/Kasza Fruzsina