Nyári mesterkurzus a diaszpórában tanítóknak

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2024.07.08. 12:51

A világ tíz országából érkeztek pedagógusok a Széchenyi Egyetem Apáczai Karának ma kezdődő nyári mesterkurzusára. Az előadások és gyakorlati tevékenységek a 21. század oktatási kihívásaira is felkészítik a hétvégi magyar iskolákban oktatókat. A programra azok jelentkezhettek, akik korábban már elvégezték a két féléves szakirányú továbbképzést.

Az ünnepélyes megnyitón először dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket. „A hétvégi magyar iskolák nem csupán a tanulás fontos helyszínei, hanem a magyarság megmaradásának nélkülözhetetlen elemei, ezért a Magyar Kormány részéről mindent megteszünk annak érdekében, hogy biztosítsuk ezen intézmények működését és segítsük az oktatókat.” – hangsúlyozta, majd köszönetet mondott az Apáczai Karnak a szervezésért, valamint a kurzus résztvevőinek: „Önök mindennap tesznek azért, hogy a magyar fiatalokat közelebb hozzák gyökereikhez, anyanyelvükhöz és nemzeti kultúrájukhoz” – zárta szavait a helyettes államtitkár.

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese úgy fogalmazott: „ A Széchenyi Egyetem célja, hogy helytálljon a nemzetközi színtéren, mert csak így tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy hazánk nyertese legyen a 21. század globális változásainak. Ugyanakkor tudjuk és valljuk, hogy a magyar nemzet megmaradása nagymértékben függ a magyar nyelv és a kultúra tanításától, átadásától. Emiatt az is célunk, hogy a magyarság társadalmi fejlődésére is pozitív hatást gyakoroljunk. Ebbe a sorba illeszkedik a diaszpórában oktatók képzése, melynek sokéves hagyományai vannak intézményünkben.”

Dr. Pongrácz Attila, az Apáczai Kar dékánja arról beszélt, hogy a ’90-es évek változásai tették lehetővé a Kárpát-medencén kívül élő magyarság szellemi-lelki táplálékért való hazatérését az anyaországba. Az akkori győri tanítóképző elsőként vállalta fel, hogy nyaranta képzésekkel segítse a világ különböző pontjairól hazalátogató elkötelezett közösségépítő szakembereket, akik a helyi magyarság fiataljaival foglalkoztak. A fő cél azóta is az értékek átadása. A most induló héten rangos előadók és foglalkozásvezetők segítségével szakmai kincsekkel gazdagodhatnak a résztvevők, amelyeket jól fel tudnak használni munkájukban. 

A Nemzeti Örökség Intézetének igazgatója röviden ismertette tevékenységüket. Móczár Gábor kifejtette: Megpróbáljuk azt az élményalapú, emlékezeti helyszínekhez kötött kapcsolatot és módszertant megtalálni, ami az Önök munkájában is a legfontosabb cél. Mert csak az tudja megőrizni a magyarságát a diaszpórában, aki az identitását megőrzi.” 

A megnyitó után a Németországból, Írországból, Svájcból, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Ausztriából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Argentínából, valamint Ausztráliából érkező pedagógusok programja plenáris előadásokkal folytatódott.