Pénzügyminisztérium: a kormány stabil pályán tartja a költségvetést

MTI Illusztráció: depositphotos.com
2024.07.08. 15:32

A háború okozta kedvezőtlen külső hatások ellenére a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára. A magyar költségvetés az erős nyomás alatt is garantálja a nyugdíjak és a családtámogatások védelméhez, valamint a rezsicsökkentés fenntartásához szükséges forrásokat. Emellett a költségvetés júniusban 107,8 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami az elmúlt 22 év legkedvezőbb június havi mutatója - közölte az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről hétfőn kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Június végéig az államháztartás központi alrendszere 2656,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2640,1 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 145,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 161,9 milliárd forintos hiányt mutattak.

Júniusban (egy hónap alatt) a központi alrendszer 107,8 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben az előző évi azonos havi 132,7 milliárd forintos deficittel.

Kiemelendő, hogy június végéig a kamatkiadásokra fordított kifizetések 2009,5 milliárd forintot tettek ki, amely 649,4 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszaki teljesítésnél. A kamatkiadások év eleji megugrása a lakossági kötvények kamatfizetésében történt változások miatt tapasztalható, tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben volt esedékes.

Tartósan meghaladják az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3326,0 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1352,7 milliárd forintot fordítottunk június végéig.

Az uniós források érkezése hazánkba továbbra is folyamatos: június végéig 578,2 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 945,7 milliárd forintot tettek ki.

A kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett, az erősödő gazdasági teljesítmény és a javuló költségvetési folyamatok egyaránt segítik a 4,5 százalékos hiánycél elérését – olvasható a gyorstájékoztatóban.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #költségvetés | #kormány | #Pénzügyminisztérium |