Kérdés-Kör: „Egyértelmű politikai feladat van a Fidesz előtt!”

Győr+ Fotó: Marcali Gábor
2024.07.11. 19:25

A Kérdés-Kör mostani adásában a június 9-ei választások eredményeit járja körbe vendégeivel Herkely Ákos. A győri választási eredmények elemzése mellett az EP-választásokra is kitér vendégeivel, dr. Fekete Dáviddal, és Kohán Mátyással.

A Kérdés-Kör a Győr+ TV közéleti magazinja, mely ezúttal sem nélkülözte a politikát. A mostani adásban a korábban megszokott szerepek azonban felcserélődtek: a műsorvezetői székben Herkely Ákos, míg vendégként dr. Fekete Dávid, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője, és Kohán Mátyás, a Mandíner újságírója, politikai elemzője ültek.

Kohán Mátyás, dr. Fekete Dávid, Herkely Ákos

Az adás témája a június 9-ei választási eredmények voltak. Mint ismert, egyszerre tartottak hazánkban európai parlamenti választásokat és helyhatósági választásokat is. Utóbbi eredményeit kerületekre lebontva itt találjuk, röviden összefoglalva: a 15 egyéni választókerületből 14-et a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, egy kerületben (Győrszentivánon) a helyi civilek jelöltje győzött, kompenzációs listán 3 jelöltet jutattott be a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület, két képviselőt a Borkaival Közösen a Jövőnkért Egyesület, míg a Civilek Győrért 1 képviselőt ad a közgyűlésbe. A polgármester-választáson Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért jelöltje győzött. Az EP-választáson a Fidesz-KDNP listája Győrben 24 061 szavazatot kapott, míg a Tisza Párt 21 850 szavazattal zárta a választást, az MSZP-DK-Párbeszéd kicsivel több, mint 4 ezer, a Mi Hazánk 3 ezer, a Kétfarkú Kutyapárt kevesebb, mint 2 ezer, a Momentum ennél is kevesebb szavazatot kapott.

Mint arra dr. Fekete Dávid rámutatott: a választást a Fidesz-KDNP nyerte, “nagy felhatalmazást kaptunk a választóktól, és ez nagy felelősséggel is jár”.

A győri választási eredmények mutatják meg, milyen mély és komplex érzésekkel bírnak a választók – fogalmazta meg Kohán Mátyás az eredmények kapcsán. „Az is látható, hogy a választók olyan Fideszes városvezetést akartak, amelyet nem Dézsi Csaba András vezet” – foglalta össze Kohán Mátyás. „A demokráciánál kevés szebb dolog van, egy szebb dolog van, a választók szava. Egy markánsan Fideszes városvezetést akart a város. A Fidesz személyi ajánlatot a választók viszont leszavazták, más által vezetett Fideszt akarnak” – mutatott rá a politikai elemző.

Egyértelmű politikai feladat van a Fidesz előtt – mondta Kohán Mátyás, utalva arra, hogy együttműködésre lesz szükség a megválasztott polgármester és a képviselők között.

Az egyéni körzetekben a választópolgároknál nem is volt kérdés, hogy Fideszes képviselőt akarnak, ebbe dr. Dézsi Csaba András is beletartozik – mutatott rá dr. Fekete Dávid, válaszolva arra a kérdésre, hogy bár Pintér Bence polgármester-jelöltként nyert, egyéni kerületében mégsem tudott győzni. Dr. Fekete Dávid kerületében is érdekes csata volt, hiszen Borkai Zsolt korábbi polgármester ellene indult. „Az, hogy Borkai Zsolt elindult ellenem egyéni kerületben, az plusz motivációt adott nekem” – árulta el dr. Fekete Dávid.

Az Európai Parlamenti választásokról szólva dr. Fekete Dávid kiemelte: nagyon jelentős eredmény és óriási siker, hogy a választás után sikerült létrehozni egy nagyon erős frakciót az EP-ben (84 fővel a harmadik legerősebb frakció lett az EP-ben a Patrióta Mozgalom, amelynek alapító tagja a Fidesz-KDNP is – a szerk.). A magyar kormány igyekszik nyitva tartani azokat a kommunikációs csatornákat, amelyek végül elvezetnek a békéhez – foglalta össze az orosz-ukrán háború kapcsán dr. Fekete Dávid Magyarország kormányának politikáját.

Kapcsolódó témák: #kérdés-kör | #választás2024 |