Ítélkezési szünet a bíróságokon

Győr+ Fotó: Győr+ archív
2024.07.12. 19:11

A jogszabályi rendelkezések értelmében 2024. július 15-én a Bíróságok Napjával kezdetét veszi a bíróságokon az ítélkezési szünet, amely 2024. augusztus 20-ig tart. Az idei évben az ítélkezési szünet kezdete hétfői napra esik, amely a bíróságokon munkaszüneti nap.

A bíróságok az ítélkezési szünet alatt sem tartanak zárva, az ügyfelek beadványainak elektronikus és postai úton történő kézbesítése zavartalanul működik. A bíróságok azonban tárgyalásokat fő szabály szerint a törvénykezési szünet ideje alatt nem tartanak.

Büntetőügyekben a bíróságok törvényi feladataikat folyamatosan ellátják, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. A büntetőügyek esetében a büntető bírák eljárnak az előállításos ügyekben, a szabálysértési gyorsított eljárásokban és döntenek a kényszerintézkedések tárgyában (letartóztatás).

Polgári és közigazgatási ügyekben az ítélkezési szünet időszaka a felekre megállapított határidőkbe nem számít bele.

A határidők számításának általános szabályai irányadók ugyanakkor az ítélkezési szünet alatt is a soron kívüli ügyek (pl.: a bíróság elleni sérelemdíj iránti, illetve kártérítési perek, a váltóperek, az ideiglenes intézkedés, a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per, a sajtó-helyreigazítási per, a megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per stb.), a végrehajtási perek és egyes nemperes eljárások (pl.: a cégeljárás, a csőd- és a felszámolási eljárás, a végelszámolás, a végrehajtás) esetében.

A kezelőirodák nyári ítélkezési szüneti nyitvatartásáról, valamint az ügyfélsegítőre vonatkozó – általánostól eltérő – szabályairól a http://gyoritorvenyszek.birosag.hu internetes oldalon találnak.

Forrás: Győri Törvényszék