Pár fokkal mérséklődik a hőség

Győr+ Fotó: Pixabay
2024.07.13. 08:27

Lehűlésnek nem lehet nevezni ami ránk vár, de ilyen kánikulában talán a pár fokos egyhülésnek is lehet örülni.

Szombaton a napos idő mellett a délutáni óráktól elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, erre eleinte keleten, majd a Dunántúlon és északon lesz a legnagyobb esély. A Dunántúlon egy-egy heves zivatar sem kizárt, amihez nagyobb méretű jég, szélvihar és felhőszakadás társulhat. Nyugaton az északias, míg a Dunától keletre a nyugati-délnyugati szél lehet többfelé élénk, néhol erős. Nyugaton, északnyugaton 30-35 fok közé mérséklődik a forróság, máshol 36-41 fokra számíthatunk.

Vasárnap nyugaton és északon egy bennünket érintő hidegfront enyhíti kissé a kánikulát. Itt 30 és 34 közé esik vissza a hőmérséklet, míg máshol 35-39 fokos forróság várható. Elszórtan, hajnalban és reggel északon-északkeleten, esetleg keleten, majd napközben elszórtan, de legnagyobb számban a Dunától keletre fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Nyugaton az északi, máshol a nyugati-északnyugati szél támadhat fel időnként, de a viharok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak.

A jövő hét első napjaiban ismét fokozódik a forróság, hétfőn hazánk nagy részén perzselő napsütés várható, 35 és 41 fok közötti csúcsértékekkel. Elsősorban az Északi-középhegység térségében törhetnek magasabbra a gomolyfelhők, melyekből zápor, zivatar is kialakulhat.

Kedden az abszolút melegrekord is veszélybe kerülhet, akár 41-42 fokot is mutathatnak a hőmérők. Többfelé számíthatunk zápor, zivatar kialakulására és ezen a napon a légmozgás is feltámadhat. Szerdán érkezhet a következő gyengécske hidegfront, lehűlést azonban ez sem fog hozni. – írja az idokep.hu.

Kapcsolódó témák: #hőség | #időjárás | #kánikula |