Magyarország a Sárkányhajó Európa-bajnokságon az élen végzett

Győr+ Fotó: Magyar Sárkányhajó Szövetség
2024.07.13. 15:12

Idén 15. alkalommal, július 4-7. között rendezte meg az Európai Sárkányhajó Szövetség (EDBF) a Sárkányhajó Európa-bajnokságot a csehországi Racice-ben. Magyarország kiválóan szerepelt a négynapos versenyen, és nekünk győrieknek külön öröm, hogy az ország eredményességéhez, a Rába Sárkányhajó Klub sportolói, szakmai stábja is hozzájárulhatott.

Magyarország az éremtáblázatban holtversenyben Ukrajnával az első helyen végzett 29 arany, 14 ezüst és 5 bronzéremmel, ezzel minden idők legjobb eredményét érte el a magyar csapat.

Egy kis háttérismeret

Az idei Európa-bajnokságon a klasszikus sárkányhajós távok mellett (200 m, 500 m, 2000 m) 1000 méteres futamban is összemérhette Európa az erejét. Mivel a sárkányhajó Európában még „fiatal” sportágnak számít, érdemes feleleveníteni, hogy ebben a sportban hajóméret, legénységi összetétel és korosztály alapján szerveződnek a kategóriák.

Méret alapján: 20 főre (standard boat) és 10 főre (small boat).

Legénység összetétele alapján: vegyes hajó (nők és férfiak), női hajó (csak nők), és open hajók (jellemzően csak férfiak).

Korosztály alapján: U18, U24, Premier, Senior A,B,C.

A premier és utánpótlás korosztályban erős Győr

A győri legénységre épülő csapatok (U18, U24, Premier korosztály) 25 éremmel gazdagították a magyar egységek gyűjteményét, de a Senior A és C korosztályban is volt versenyző a Rábából. Az Európa-bajnokság végére minden Rábás versenyző -korosztálytól függetlenül – elmondhatta, hogy Európa-bajnokként tért haza Csehországból.

Részletes eredmények ITT találhatók: https://www.sarkanyhajozas.hu/

Turóczi Szabolcs, a Rába Sárkányhajó Klub Elnöke és az U24, illetve a Premier legénységek edzője és kapitánya az EB-t értékelve elmondta, Magyarországnak ez volt minden idők legeredményesebb Európa-bajnoksága. Minden legénység, kapitány, sportoló megtette azt, amit megtehetett, és köszöni a pécsi, váci, budapesti sárkányhajósok pluszenergiáit, amivel segítették a válogatott győri felkészülését. A kapitány kiemelte, a természet nem könnyítette meg a munkát. A Rába kétszer is elöntötte az egyesület központját, és még ma is száradnak a falak. Turóczi Szabolcs megköszönte a Széchenyi István Egyetem segítségét, hogy a nehéz hetekben biztosítottak a klubnak és a válogatottnak edzőtermet, öltözőket.

A Rába Sárkányhajó Klub most megérdemelt pihenőjét tölti, hogy aztán augusztusban újult erővel folytathassák az edzéseket.

Galéria: Magyar Sárkanyhajó Szövetség

Forrás és fotó: Magyar Sárkányhajó Szövetség

Kapcsolódó témák: #Rába Sárkányhajó Club | #sárkányhajó |