A világ vezetői elítélték a történteket és a politikai erőszakot

MTI Fotó: Győr+ Archívum
2024.07.14. 10:26

A világ vezetői elítélték a Donald Trump volt amerikai elnök, republikánuspárti elnökjelölt pennsylvaniai nagygyűlésén szombaton történt lövöldözést, amelyben a politikus megsérült, egy résztvevő és a lövöldöző pedig életét vesztette.

Kisida Fumio japán miniszterelnök azt mondta: “határozottan ki kell állnunk a demokráciát megkérdőjelező erőszak minden formája ellen”.

Keir Starmer brit miniszterelnök kijelentette: megdöbbentették a sokkoló jelenetek a gyűlésen. “A politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye társadalmunkban, és gondolataim a támadás minden áldozatával vannak”.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy a történtek után “rosszul érezte magát”. Hozzátette, a politikai erőszak soha nem elfogadható.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője elítélte a lövöldözést, és “politikai erőszakcselekménynek” nevezte azt.    

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök elfogadhatatlannak nevezte a lövöldözést, miközben másokat is a cselekmény elítélésre szólított fel. “A Donald Trump volt elnök elleni támadást a demokrácia és a politikai párbeszéd minden védelmezőjének hevesen el kell utasítania. Amit ma láttunk, az elfogadhatatlan” – tette hozzá.

Narendra Modi indiai miniszterelnök Trumpot barátjának nevezte, és mielőbbi gyógyulást kívánt neki. Azt mondta, határozottan elítéli az incidenst, az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén felemelte szavát a politikai erőszak ellen, jobbulást kívánva az amerikai politikusnak. Aláhúzta: a NATO-tagok közösen állnak ki a szabadság és a közös értékek védelméért.

Dick Schoof holland kormányfő ugyancsak elítélte a támadást.

Minden a Donald Trump elleni támadásról itt:
Kapcsolódó témák: #Amerika | #Donald Trump | #merénylet |