Sárkányhajóban is Európa élén a Széchenyi István Egyetem hallgatói

Győr+ Fotó: Magyar Sárkányhajó Szövetség
2024.07.18. 14:53

Az Európai Sárkányhajó-szövetség 15. alkalommal rendezte meg a sárkányhajó-Európa-bajnokságot, amelyet idén Csehországban, a Prága melletti račicei versenypályán tartottak. Magyarország végzett az éremtáblázat élén. A sikerhez hozzájárultak a Rába Sárkányhajó Klub sportolói, akik közül tízen a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói.

A folyók városaként Győr nagy hagyományokkal rendelkezik a vizes sportokban, amelyeket a Széchenyi István Egyetem évek óta támogat. Hallgatói sikert sikerre halmoznak: csupán az elmúlt néhány hónapban az egyetemi evezős-világbajnokságon bronzérmet, a Gránit Bank Egyetemek Regattáján ezüstérmet, sárkányhajóban pedig országos bajnoki címet szereztek.

A július elején megrendezett sárkányhajó-Európa-bajnokságon is kiemelkedően teljesítettek a széchenyis hallgatók, történelmi sikerhez hozzásegítve a válogatottat: összesítésben Magyarország Ukrajnával holtversenyben az éremtáblázat első helyén végzett 29 arany-, 14 ezüst- és 5 bronzéremmel. Ezzel minden idők legjobb eredményét érte el a csapat, amelynek legénységét nagy számban a győri Rába Sárkányhajó Klub adta.

A 18 nemzetet számláló bajnokságon a magyar küldöttség volt az egyik legnagyobb számú: a 188 tagból 18-an voltak egyetemi hallgatók. A Széchenyi István Egyetem fiataljai – tíz jelenlegi és kettő már végzett hallgató – elsősorban az U24 és a Premier korosztályokban versenyeztek. Ezekben a kategóriákban összesen 9 arany-, 4 ezüst- és 1 bronzérem került a magyarok nyakába, akik így mindössze egy arannyal maradtak le a tabella első helyéről.

Fotó: Magyar Sárkányhajó Szövetség

Én a viszonylag újnak számító U24-es csapatban versenyeztem, amelynek tagjaival csodálatos eredményeket értünk el. Dacára annak, hogy keveset tudtunk együtt edzeni, minden számot megnyertünk, amiben elindultunk. Nagyon megható élmény volt, amikor nekünk szólt a magyar himnusz” – mondta el Móricz Flóra, a Széchenyi-egyetem nemzetközi tanulmányok szakos hallgatója, aki öt éve űzi a sportágat. „Többek között azért a győri egyetemet választottam, mert így maradhattam a Rába Sárkányhajó Klubnál, és folytatni tudtam a sárkányhajózást. Szerencsére össze tudom egyeztetni a versenyszerű sportolást és a tanulmányaimat, mind az egyesület, mind pedig az egyetem nagyon támogató ebben.”

A Széchenyi István Egyetem magyar válogatott hallgatói: Bertalan Laura, Bilstein Barbara, Bucsi Blanka, Dankó Réka, Káli Rebeka, Móricz Flóra, Neubauer Péter, Schiewerth Nelli Johanna, Stégmár Barnabás, Vingler Márk.

A Széchenyi István Egyetem magyar válogatott végzett hallgatói: László Gabriella, Paulusz Ádám.

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #evezés | #Győr | #Széchenyi István Egyetem |